Biznis

Rate kredita rastu: Evropska centralna banka ponovo povećala kamatnu stopu

Građani i privrednici u Republici Srpskoj koji s bankama imaju ugovorenu promjenljivu kamatnu stopu na kredite mogu ponovo očekivati rast mjesečnih rata.

novac
FOTO: CENTRALNA BANKA BIH

Takav scenario na domaćem bankarskom tržištu je neizbježan jer je Evropska centralna banka (ECB) ponovo povećala kamatnu stopu.

– Sa ciljem obuzdavanja inflacije ECB je povećavala kamatne stope, a takve promjene na našem tržištu mogu uticati na kredite koji uključuju promjenljivu kamatnu stopu. Do takvih promjena dolazi usljed promjena međubankarskih referentnih kamatnih stopa koje se koriste za određivanje konačne stope za ugovore s promjenljivom kamatnom stopom, što je najčešće eurbiro – kazali su u Agenciji za bankarstvo RS.

Ni ekonomisti se ne usuđuju iznijeti prognoze kada bi uopšte politika podizanja kamatnih stopa mogla stati.

– Sve što je moglo da krene po zlu krenulo je. Imamo sada ogroman budžetski deficit u SAD, koji se zove finansijski ambis, a koji se svako malo kod njih dešava. I onda oni podižu stepen zaduživanja. Kod njih postoji jedinstven način odlučivanja po pitanju donošenja odluka o zaduživanju, kada je riječ o državi. Odlučuju koliko i šta im treba bez ikakvih parametara – kazao je ekonomista Aleksandar Ljuboja.

Sve to dovodi do toga, naglašava Ljuboja, da oni štampaju dolare i pospješuju inflaciju u cijelom svijetu i time prave veliki nered.

– Njihov FED koji nije narodna ni nacionalna banka, već privatna, radi sve u interesu krupnog kapitala i multinacionalnih kompanija. S obzirom da je njihov jedini motiv profit nered će dugo potrajati. Neće on prestati, samo će mijenjati svoje pojavne oblike – naglasio je Ljuboja.

Pročitajte još

Dodao je da je FED bio prvi koji je krenuo u podizanje referentne kamatne stope, a slijedila ih je slijepo ECB bez ikakve kalkulacije i analize.

– ECB je jedna beskorisna institucija i njihova takva politika podizanja kamatnih stopa odražava se na običnog čovjeka za koga ih nije briga. Ne interesuju ih šta će biti s pojedincem. Bitan im je samo profit – naveo je Ljuboja.

Zaključak je, navodi on, da možemo očekivati dalje povećanje kamatnih stopa, beskonačno štampanje dolara i evra i pravljenje svih mogućih nereda u ekonomijama.

– Poslije pandemije virusa korona mislili smo da će se sve unormaliti. Ali, eto, desilo se šta se desilo. Jedan manji dio svjetske populacije sve nam diktira. Oni su nezajažljivi, nehumani i ne interesuje ih da li neko može normalno da radi i živi, već samo ih interesuje da prodaju robu po enormnoj cijeni, a novac je roba. Tako da dolazimo u situaciju da imamo jedan globalni, kako oni kažu unipolarni, neoliberalni svijet, a ja bih ga nazvao robovlasništvo, povratak u doba Rima – zaključio je Ljuboja.

Mjere

U Agenciji za bankarstvo RS podsjetili su da su se u proteklom periodu aktivno bavili rastom euribora i kamatne stope te da su donesene odgovarajuće mjere, a sve u smislu da teret krize ne bude prebačen samo na korisnike kredita, privrednika i stanovnika, odnosno da dio tog tereta podnesu i banke, piše Glas Srpske.

– Odluke Agencije su bile pravovremene sa ciljem da građanima i pravnim licima pomognemo u vezi s kreditima s varijabilnom kamatnom stopom. Banke su se u svom poslovanju mjera pridržavale i korigovale ih u skladu s donesenim propisima – naglasili su u Agenciji za bankarstvo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije