Svijet

REAKCIJA IZ BRISELA "Koraci koji dovode u pitanje stav EU o Jerusalimu predstavljaju ZABRINUTOST"

Bilo kakvi diplomatski koraci koji bi mogli dovesti u pitanje zajednički stav EU o Jerusalimu predstavljaju ozbiljnu zabrinutost i žaljenje, istakao je za Blic portparol evropskog šefa diplomatije Peter Stano.

REAKCIJA IZ BRISELA "Koraci koji dovode u pitanje stav EU o Jerusalimu predstavljaju  ZABRINUTOST"
FOTO: OLIVIER HOSLET/EPA

Među reakcijama za koje se sa velikom pažnjom čekalo iz Brisela, su i one koje se tiču pomjeranja ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim. Srbija se obavezala da će to uraditi do jula sljedeće godine, a u okvoru sporazuma o ekonomskoj normalizaciji koji je potpisan 4. septembra u Bijeloj kući.

Stano je to prokomentarisao za Blic i podsjetio na šta se Srbija obavezala u decembru prošle godine.

– Dokumenti potpisani u Vašingtonu odnose se na buduće bilateralne odnose strana sa Izraelom, uključujući mogućnost postojanja njihovih ambasada u Jerusalimu. Stav EU o premještanju ambasada u Jerusalim je jasan: U skladu sa rezolucijom 478 Savjeta bezbjednosti UN iz 1980. godine, koja je pozvala sve članice UN da presele svoje ambasade u Tel Aviv, sve ambasade država članica EU, kao i Delegacija EU u Izraelu nalaze se u Tel Avivu. EU je više puta ponovila svoju čvrstu posvećenost pregovaračkom i održivom rješenju dvije države zasnovanom na međunarodno dogovorenim parametrima i međunarodnom pravu. Još prošlog mjeseca, Srbija se pridružila Deklaraciji EU koja ovo ponavlja. U svojim zaključcima u decembru 2017. godine, Evropski savjet – na nivou šefa države i vlade – ponovio je da stav EU o Jerusalimu ostaje nepromijenjen – kazao je Stano za Blic

Dodao je i da je dugogodišnji stav EU je jasan: pregovorima se mora naći način za rješavanje statusa Jerusalima kao buduće prestonice obje države i moraju se ispuniti težnje obje strane.

– Pitanje Jerusalima je pitanje konačnog statusa – kazao je Stano.

On je kazao i da su i Kosovo i Srbija identifikovali integraciju u EU kao svoj strateški prioritet.

– EU očekuje da i jedni i drugi djeluju u skladu sa ovom opredjeljenošću kako njihova evropska perspektiva ne bi bila narušena. Srbija već pregovara o pristupanju EU i od nje se očekuje da postepeno usklađuje svoje politike prema trećim zemljama sa politikama i stavovima koje je usvojila Evropska unija – tačku koju smo više puta podvlačili u našem redovnom dijalogu sa Beogradom. U ovom kontekstu, bilo kakvi diplomatski koraci koji bi mogli dovesti u pitanje zajednički stav EU o Jerusalimu predstavljaju ozbiljnu zabrinutost i žaljenje – istakao je Stano.