Svijet

Reakcija ruskog ministarstva: Izjave Haradinaja su provokacija i NEPRIHVATLJIVA POLITIČKA UCJENA

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije smatra da je je izjava jednog od bivših ratnih vođa OVK Ramuša Haradinaja o referendumu za ujedinjenje samoproglašenog Kosova sa Albanijom neprihvatljiva politička ucjena i provokacija.

Reakcija ruskog ministarstva: Izjave Haradinaja su provokacija i NEPRIHVATLJIVA POLITIČKA UCJENA
FOTO: VALDRIN XHEMAJ/EPA

Radi se o još jednoj provokaciji zasnovanoj na velikoalbanskoj ideologiji koja se u posljednje vrijeme sve intenzivnije promoviše u regionu i direktno ugrožava teritorijalni integritet balkanskih država – navodi se u saopštenju.

Rusko ministarstvo ističe da je politička ucjena neprihvatljiva, a upravo tako treba tumačiti izjavu Haradinaja, koji tako lako predlaže samovoljno prekrajanje granica na Balkanu.

Pročitajte još

Nažalost, navodi se u saopštenju, iz EU nije bilo jasne reakcije na ovaj ispad, iako je Uniji odlukom Generalne skupštine UN dat mandat da bude posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, i da mora voditi računa da radikalne jednostrane “inicijative” ne uskraćuju perspektivu za mirno i pravedno rješavanje kosovskog problema.

Rusko ministarstvo podsjeća da se održivo dugoročno rješenje za Kosovo može napraviti isključivo za pregovaračkim stolom, uz poštovanje međunarodnih pravnih normi i oslanjajući se na Rezoluciju 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

Napomenuto je da je “ovih dana jedan od najkontroverznijih kosovskih političara i bivši ratni komandant takozvane OVK Ramuš Haradinaj izjavio da ima namjeru da izdejstvuje referendum o ujedinjenju Kosova sa Albanijom ako ta samoproglašena kvazidržava država u skoroj budućnosti ne bude primljena u EU i međunarodne organizacije i ako zvanični Beograd ne prizna njenu `nezavisnost`”.