Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“REALNOST” Nacionalističke partije već imaju preveliku moć, a sada i veliku šansu da POTPUNO PROMJENE EVROPU

Svijet
Autor:

Foto: Profimedia

Oko 400 miliona ljudi iz 28 zemalja svijeta ima pravo da bira nove predstavnike Evropskog parlamenta – jedine evropske institucije za koju glasa narod. Obično je izlaznost mala, ali ove godine rezultat izbora pokazaće koliko su snažne nacionalističke i populističke partije, koje žele da postave Evropu na nove osnove, ali i one koje su protiv njih.

– Ako ovdje zeznemo stvar, niko od nas u ovoj sobi više neće moći da pogleda svoju djecu u oči. Ako ovde zakažemo, zeznuli smo generacije – upozorio je Frans Timermans, predstavnik centrističke ljevičarske Partije evropskih socijalista, na konferenciji održanoj ranije ovog mjeseca u Firenci.

Timermans je mejnstrim kandidat, koji se nada funkciji predsjednika Evropske komisije, izvršnog tijela EU, čiji je trenutno potpredsjednik.

Jedan od njegovih protivnika je Manfred Veber, kandidat Evropske narodne partije, grupe koja objedinjuje partije desnog centra. On je na konferenciji u Firenci zauzeo manje paničan stav.

– Suština je u kompromisu – izjavio je Veber – “spremnost da sjednemo zajedno i nađemo zajednički jezik za budućnost. Da bismo uspjeli u tome, potreban nam je optimizam. Možemo biti ponosni na ono što smo do sada postigli i tako možemo da nastavimo.

Gi Verhofštat, Belgijanac i jedini od nekoliko kandidata centrističkog Saveza liberala i demokrata za Evropu, želi da ode mnogo dalje – u pravcu jedinstvene zajedničke fiskalne i spoljne politike kao sastavnog dijela federativnije Evrope.

– Danas Evropska unija ne postoji u pravom smislu te riječi. To je i dalje konfederacija nacionalnih država i uvijek djeluje prekasno kad se nešto dogodi – rekao je Verhofštat.

Iako se razlikuju po metodama, politici i programu, sva tri kandidata pripadaju proevropskom taboru, koji žali zbog nespremnosti članica da izgrade zajedničku transnacionalnu politiku kada su u pitanju imigranti, bezbednost i deljenje podataka.

Na suprotnoj strani su evroskeptici, koji prigovaraju zbog toga što je moć EU koncentrisana u rukama neizabranih zvaničnika, birokrata, koji gaze nacionalni suverenitet.

Timermans smatra da bi ovi izbori mogli da izazovu najsnažnije posljedice poslednjih nekoliko decenija.

– Vjerujem da je ovo prvi put od početka evropskih integracija da se suočavamo sa mogućim raspadom Evropske unije. Ovo više nije košmar ili ružan san. Ovo je moguća realnost – izjavio je on.

Njega ne brine da će druge članice poći za primjerom Velike Britanije i glasati za izlazak iz EU, već činjenica da nacionalističke partije, koji su protiv imigracije i smatraju da Brisel ima preveliku moć, vode žestoku kampanju za osvajanje mesta u Evropskom parlamentu. Odatle će pokušati da oslabe federalne vlasti EU, kako bi ojačale individualne nacionalne države, odnosno, kako kažu, povratile suverenitet svojih naroda.

Kajo Đulio Čezare Musolini, praunuk diktatora Benita Musolinija, bori se za mjesto u parlamentu iz male tvrdokorne desničarske partije “Braća Italije”.

– Jačanje populističkih partija i snaga koje se bore za suverenitet nacija znači da nešto ne valja u ovoj Evropi i da treba da damo sve od sebe da bismo iznutra promijenili Evropsku uniju – kaže on.

Kampanja za promjenu EU iznutra dobija snažan podsticaj iz Sjedinjenih Država, u bivšem glavnom strategu Donalda Trampa Stivu Benonu. On smatra da bi pobjeda populista širom Evrope obnovila evropski kontinent tako da više liči na Evropu kakva je bila prije više od 60 godina.

– To je Evropa nacija – rekao je Benon novinarima u Rimu u martu.

Benon savjetuje Matea Salvinija, italijanskog populističkog zamjenika premijera i ministra unutrašnjih poslova. Takođe, Marin le Pen, predsjednicu francuskog Nacionalnog skupa, i mađarskog autokratskog premijera Viktora Orban.

Centralna platforma svih njih je ograničenje priliva imigranata u Evropu, naročito iz muslimanskog svijeta. Da bi promovisao takvu politiku, Benon osniva “akademiju za judeo-hrišćanske vrednosti” u starom manastiru u okolini Rima.

On je uvjeren da će ishod izbora biti onakav kakav priželjkuje:

– Trend kretanja je na strani pokreta za suverenitet, nacionalističkog pokreta i populističkog pokreta – rekao je novinarima prilikom posjete Italiji u martu.

(npr.org/Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO