Politika

“Regionalnu saradnju podići na najviši nivo” Cvijanovićeva poručila da politička opterećenje ne trebaju biti kočnica

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je važno da regionalna saradnja bude podignuta na najviši nivo i da politička opterećenja ne budu kočnica realizaciji stvari koje su dobre za građane.

“Regionalnu saradnju podići na najviši nivo” Cvijanovićeva poručila da politička opterećenje ne trebaju biti kočnica
FOTO: SRNA

Mi se i dalje bavimo nekim bazičnim pitanjima koja su neriješena već nekoliko decenija. Osim partnerstva u BiH, potrebno nam je da i regionalno sarađujemo, razriješimo određene stvari i bavimo se onim pitanjima koja su važna isključivo za budućnost – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da Republika Srpska sa Srbijom ima nekoliko strateških projekata.

– Mi smo najavljivali i to se realizuje. Auto-put Banjaluka-Beograd koji treba da nas poveže, zatim most Bratoljub koji je jako važan za građane i privredu, kao i “Buk Bijela” za šta vjerujem da ćemo prevazići sarajevska neslaganja, jer nam to daje regionalnu dimenziju i potentnost koju moramo da imamo na planu energetskog razvoja – rekla je Cvijanovićeva za BHT.

Kada je riječ o saradnji Republike Srpske sa Crnom Gorom, Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo što su na konkretan način rehabilitovani odnosi.

– Kroz komunikaciju proteklih mjeseci došlo je do ukidanja naplate putarine, što je važno za građane, ali i za Crnu Goru jer je više posjetilaca i turista. Zatim pokretanje inicijative kako bi imali integrisane granične prelaze, što je dobro za cijelu BiH, kao i za Crnu Goru, i za svakodnevni život i za privredu – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da se dugoročno očekuje i izgradnja puta Foča-Šćepan Polje-Hum, što je opsežan projekat.

– Mnogo toga se može konkretno riješiti kada hoćete da razgovarate. Zato kažem da mi hoćemo da razgovaramo sa FBiH o mnogim stvarima i načinima kako možemo da ih riješimo – istakla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je navela da je osim saradnje Republike Srpske sa Srbijom, Crnom Gorom, važna saradnja i sa Hrvatskom.

– Potrebna nam je komunikacija i svi smo u istoj potrebi da prevaziđemo političke prepreke i da konačno realizujemo dobre stvari. Sjeverena Makedonija je nešto dalje pa nismo toliko upućeni, ali je važno imati dobre odnose – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je nivo spoljnotrgovinske razmjene prilično nizak između zemalja regije i da postoji prostor za unapređenje.

Govoreći o pandemiji virusa korona, Cvijanović je istakla da je zadovoljna načinom na koji su reagovali i Vlada i zdravstveni sektor u Republici Srpskoj od samog početka pandemije virusa korona.

– Sve bolnice su gotovo nove i davale su određene pogodnosti u odnosu na neki stari ambijent. Uspjevali smo da riješimo i nabavku medicinske opreme, respiratora, a onda i vakcine. Voljeli bismo da sve ide brže, ali nigdje ne ide očekivanom dinamikom. Sada je mnogo bolja epidemiološka situacija, manje je oboljelih i naša namjera da se što više ljudi vakciniše prije zimskog perioda, kada se više družimo i radimo u zatvorenom prostoru – rekla je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o ekonomskom oporavku, Cvijanovićeva je podsjetila da su prošle godine realizovani određeni programi podrške lokalnim zajednicama, privredi, uplaćivani su porezi i doprinosi ljudima iz realnog sektora.

– U javnom sektoru pokušali smo da napravimo iskorak da se ide u postepeno povećanje plata, a u međuvremenu su povećane penzije. Sve je to težak finasijski balans, ali uspjeli smo to da uradimo i da idemo naprijed. Posljedice će ostati svugdje u svijetu i trebaće nekoliko godina da se iz svega toga izvučemo – ocijenila je Cvijanovićeva.

Sa druge strane, istakla je ona, makroekonomski pokazatelji upućuju na oporavak. “Vjerujem da ćemo se vratiti na ono što nam je cilj, a to je da budemo finansijski stabilni i funkcionalni i da izvršavamo svoje obaveze. Naš budžet je likvidan, izvršavaju se sve obaveze. Moramo da vjerujemo da će da bude bolje”, naglasila je Cvijanovićeva.

Prihvati notifikacije