Svijet

REGIONI U ŠPANIJI TRAŽE POLICIJSKI ČAS Ukupan broj zaraženih porastao na 1.046.132, skoro 38.000 umrlih

Španski regioni pozvali su centralnu Vladu da preduzme mjere koje će im pružiti pravnu podršku za uvođenje policijskog časa da bi se spriječilo širenje virusa korona.

REGIONI U ŠPANIJI TRAŽE POLICIJSKI ČAS Ukupan broj zaraženih porastao na 1.046.132, skoro 38.000 umrlih
FOTO: MARISCAL/EPA

Španski regioni, njih 10 od 17, uključujući Valensiju, Asturiju, Kastilju-La Manču i Baskiju, pozvali su Vladu da uvede vanredno stanje, koje će omogućiti regionima da ograniče kretanje ljudi.

Regioni očekuju da će Vlada za sutra sazvati vanredni Savjet ministara da odobri tu mjeru, javljaju španski mediji, uključujući “El pais”.

Katalonija je sinoć saopštila da će uvesti policijski čas širom regiona, koji uključuje i Barselonu, čim centralna vlada bude djelovala jer je situacija veoma zabrinjavajuća.

Neki regioni razmatraju nametanje policijskog časa alternativnim sredstvima, na primjer kroz regionalne sudove, ako centralna Vlada ne bude djelovala.

Pročitajte još

– Ne možemo više da čekamo i moramo da preduzmemo korake naprijed. Ako centralna Vlada ništa ne preduzme, odobrićemo policijski čas – rekao je regionalni predsjednik Mursije Fernando Lopez Miras za špansku mrežu TVE.

Iako mnogi regioni favorizuju neki oblik policijskog časa, moćni region Madrida mu se protivi, što je do sada sprečavalo nacionalnu odluku o tom pitanju.

Vlada premijera Pedra Sančeza vjerovatno bi imala dovoljno glasova da donese ovu mjeru u parlamentu. Imala bi glasove Baskijske nacionalističke stranke i drugih regionalnih partija koje podržavaju ovu mjeru.

Španija je zabilježila najveći broj infekcija virusom korona u zapadnoj Evropi. Ukupan broj slučajeva juče je porastao na 1.046.132, dok se broj umrlih približava 38.000.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu