Hronika

REKAO DA HOĆE PJEŠKE DO SRBIJE Šokirao sve bizarnom odbranom, ako sud odobri za mjesec dana biće u Srbiji

Uhapšeni Ivan Kontić osumnjičen da je 24. avgusta u Novom Sadu brutalno tukao Miljana M, mogao bi se naći pred tužilaštvom u Srbiji do kraja novembra ukoliko pravosuđe Crne Gore usvoji njegov zahtjev da po skraćenoj proceduri bude izručen.

REKAO DA HOĆE PJEŠKE DO SRBIJE Šokirao sve bizarnom odbranom, ako sud odobri za mjesec dana biće u Srbiji
FOTO: UPRAVA POLICIJE CRNE GORE / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Nakon hapšenja Kontića koje je uslijedilo poslije mjesec dana potrage za njim, ovaj osumnjičeni nasilnik našao se pred sudijom za prethodni postupak u Podgorici gdje je naveo da želi da se u skraćenom roku odluči o njegovoj ekstradiciji, prenosi Blic.

– Sudija koji ga je ispitivao ima rok od 10 dana da sudskom vijeću koje se bavi razmatranjem zahtjeva za ekstradiciju dostavi predmet na odlučivanje. Nakon toga, s obzirom na to da je hitna procedura u pitanju, oni imaju rok od 30 dana da donesu odluku o njegovom izručenju. To znači da će se Kontić u Srbiji naći već krajem novembra ukoliko se ovaj zahtjev usvoji – navodi izvor Blica upoznat sa slučajem.

Da je Kontić tražio sa bude izručen Srbiji potvrdio je i njegov branilac u Crnoj Gori, Damir Lekić.

– Namjera mu je da u Srbiji iznese sve činjenice i dokaže da kvalifikacija krivičnog djela ni u kom slučaju ne može biti pokušaj ubistva, kako tvrdi Više tužilaštvo u Novom Sadu, već mnogo blaže. Rekao je i da je spreman da pješke krene u Srbiju, na šta mu je sudija odgovorio da ne može – rekao je za Blic podgorički advokat Damir Lekić, Kontićev branilac, i dodao da je odbrana bila drugačijeg stava, na kojem je instistirao Kontić.

Četiri nedjelje od momenta kada je za njim raspisana međunarodna potjernica, Kontić je uhapšen u nedjelju uveče, u 17.50 sati u iznajmljenom stanu u podgoričkom naselju Zabjelo. Prema saznanjima Blica, u glavnom gradu Crne Gore nekoliko puta je mijenjao stanove, što je policiji predstavljalo poteškoće u njegovom lociranju i privođenju. Pored toga što je mijenjao štekove, problem je predstavljalo i to što je pustio bradu i djelimično izmijenio lični opis. Uprkos svemu tome, policija ga je u nedjelju našla i uhapsila.

Kontić, koji ima i crnogorsko i srpsko državljanstvo, tereti se da je pokušao da ubije Miljana M, a kako je Blic već objavio, u tuči mu je naneo tešku tjelesnu povredu – prelom glavice žbične kosti, višestruke oguljotine i poderotine po glavi.

FOTO: TWITTER/SCREENSHOT
FOTO: TWITTER/SCREENSHOT

Nekoliko sati poslije prebijanja u Jevrejskoj ulici 24. avgusta, Miljan M. je otišao u KCV gdje mu je ukazana lekarska pomoć i pušten je na kućno liječenje. Kako u to vrijeme nije bila raspisana nikakva potraga za Kontićem, on je bez ikakvih problema napustio Srbiju, a poslije nekoliko dana, takođe bez ikakvih problema na granici – zadržavanja, vratio se u drugu domovinu.

Nekoliko dana po dolasku u Srbiju, 8. septembra je bio u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, potpisao je oportunitet u drugom postupku, što je potvrđeno iz ovog tužilaštva, uz napomenu da u to vreme za njim nije bila raspisana potraga. Inače, kako saznaje Blic, muškarci koji su osumnjičeni da su mu pomagali nakon tuče, O.L. i L.V. juče su pušteni iz pritvora.

Pročitajte još

Snimak brutalnog prebijanja Miljana M. osvanuo je u javnosti 11. septembra uveče. Javnost je bila zgrožena snimcima brutalnog nasilja kada je tada još neidentifikovani počinilac tukao onesvješćenog momka.

Kako se na snimku vidi, prolaznici i obezbjeđenje su pokušali da ga odvoje od žrtve, ali bezuspješno. Haos je nastao kasnije, kada je napadač okrenuo isprebijanog muškarca na stomak i lomio mu ruke. Uzrok brutalnog premlaćivanja do danas nije otkriven javnosti. Dan poslije objavljivanja snimka objelodanjen je identitet batinaša – Ivan Kontić, da nije u Srbiji i da je vjerovatno u Crnoj Gori.

Otac i kum u posjeti

Kako saznaje Blic od izvora bliskog slučaju, otac i kum Ivana Konića dobili su odobrenje suda u Podgorici da posjete osumnjičenog koji se nalazi u ekstradicionom pritvoru.