Sudbine

"REKLI SU NAM DA JE VELIČINE SRCA" Malena Tanja (6) u vihoru korone POBIJEDILA OPAKI TUMOR

Tanja Slavković (6) iz Kragujevca imala je sasvim obično djetinjstvo do decembra 2019. godine, kada je krenula borba za njeno zdravlje.

"REKLI SU NAM DA JE VELIČINE SRCA" Malena Tanja (6) u vihoru korone POBIJEDILA OPAKI TUMOR
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Dijagnostikovan joj je rijedak tumor na plućima veličine srca u vihoru korone. Iz svega izašla je kao pobjednik.

Ova vedra i slatka djevojčica išla je u obdanište, bavila se plivanjem. I onda je jednog decembarsko dana dobila temperaturu. Tek nešto više od 37 stepeni, a snimak pluća pokazao je naizgled upalu.

Otac Nemanja kaže da je sve počelo potpuno nenadano… Ljekari su konstatovali vodu u plućima, u desnom krilu…

FOTO: PRIVATNA ARHIVA
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

– Sjećam se, imala je malu temperaturu, ona vesela… Ostavili su je na odjeljenju, vadili joj vodu iz pluća, a nama ništa nije bilo jasno… Grudni hirurg je rekao da je potrebno da se ide dalje, i tako smo otišli u Beograd, na intenzivnu njegu. Voda se i dalje stvarala, urađen je skener. Vidjela se velika masa između pluća i rebara. Osmog januara, odmah nakon Božića, utvrđeno je da je to Eving sarkom, tumor koji je jako rijedak… A bio je veličine srca. Jasno je bilo da je potrebna ozbiljna grudna hirurgija, a na djeci takva intervencija nije izvedena u Srbiji – priča nam Nemanja Slavković.

Pročitajte još

Tako je krenulo traganje za klinikama koje se bave ovim operacijama… Vrhunske evropske klinike su odbijale pozive jer ne operišu mlađu djecu od 15 godina. Italija je bila zatvorena zbog korone… Jedina bolnica koja je odgovorila je Olgahospital u Štutgartu.

– Specijalizovana je klinika za ovu bolest, ali je koštalo 200.000 evra, u startu… Bilo je jako teško da dođemo do tamo… Došli smo ujutru 24. maja, a operacija je bila zakazana za 8. jun. Ljekar nas je upozorio da je operacija komplikovana. Morala su da se odstrane sva tkiva koja su bila zahvaćena tumorom. Došao je i hirurg iz Londona, i operacija je trajala više od pet sati. Tri rebra su izvađena, tumor u cjelosti. Ali djevojčica je ustala iz kreveta poslije nekoliko dana. Hodala je, a nakon mjesec dana je počela da trči, i to je bilo stvarno najradosnije… – priča Nemanja.

Nije sramota biti bolestan, kažu roditelji male Tanje, i oni su sada sa mlađom kćerkicom Tarom zajedno u Njemačkoj… Ljubav i podrška u najtežim momentima je pobijedila.

Kako kažu roditelji, oni nakon proživljene drame očekuju da se za mjesec dana vrate u Srbiju. Njemačka je zbog korone zatvorena, a sve kontrole su pokazale dobre rezultate.

Tanji je, nakon teške operacije i zračenja, počela da raste kosa… Svi nalazi govore da se nakon teške bolesti, koja je jako rijetka, oporavlja. Porodica Slavković, nakon svega, ne krije zahvalnost za sve što su dobri ljudi učinili za njih… Od ljekara u Srbiji, koji su na vrijeme reagovali i utvrdili dijagnozu i dali pravu terapiju, pa do vrhunskih hirurga u Njemačkoj koji su uspjeli da izvedu operaciju do kraja, piše Blic.