Hronika

Rekonstrukcija otkriva istinu: Utvrđuju se tačne okolnosti pada bebe pri porođaju u Foči

Istraga o padu novorođenčeta u Univerzitetskoj bolnici Foča ušla je u završnu fazu i nedavno je u porođajnoj sali bolnice izvršena rekonstrukcija događaja kako bi se utvrdilo ko je odgovoran za to što je tek rođena djevojčica J.V. 19. avgusta prošle godine medicinskim radnicima ispala na pod i zadobila teške povrede glave.

medicinska sestra
FOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ /RINGIER

 Kako je potvrđeno, rekonstrukcija je urađena na zahtjev Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju. Tome su, pored postupajućeg tužioca, prisustvovali osumnjičeni, svjedoci, vještak medicinske struke, ali i statisti.

– Rekonstrukcija je rađena dva dana u istoj sali fočanske bolnice u kojoj se incident odigrao. Cilj je da se, van svake razumne sumnje, utvrdi ko je kako postupao nakon porođaja, kako je tačno došlo do povređivanja novorođenčeta, kako se postupalo nakon toga i da li u svemu ima elemenata krivičnog djela – otkriva dobro upućeni izvor.

Podsjetimo, tužilaštvo je formiralo predmet protiv babice Ginekološkog odjeljenja UB Foča Biljane Kulić, specijaliste ginekologije i akušerstva dr Vladimira Čančara, inače šefe Ginekološkog odjeljenja, i specijaliste pedijatrije dr Vladimira Turuntaša zbog sumnje da su počinili krivično djelo nesavjesno pružanje ljekarske pomoći.

Radi se o članovima medicinskog tima koji su 19. avgusta 2022. godine u 8.20 porodili J.V. poslije kojeg je njena tek rođena djevojčica J.V. pala na pod.

Beba je zadobila povrede glave, odnosno obostranu frakturu lobanje i hematom. Ukazana joj je pomoć, ali se njeno zdravstveno stanje ubrzo pogoršalo zbog čega je upućena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je hitno operisana.

Od tada beba se uspješno oporavlja, ali i dalje ide na redovne ljekarske kontrole.

Srđan Vukanović, portparol OJT Trebinje, kaže da je istraga u predmetu i dalje u toku.

– Tužilačka odluka još nije donesena iz raloga što nisu okončane sve istražne radnje u predmetu. Tačne okolnosti pod kojima se desio navedeni krivični događaj biće poznate nakon sprovođenja svih istražnih radnji, kada će se i utvrditi u radnjama kojih osoba se stiču obilježja bića krivičnog djela, nakon čega će biti donesena konačna tužilačka odluka – rekao je Vukanović.

On kaže da su ljekari i babica ranije ispitani u Tužilaštvu na sve okolnosti događaja, da su sprovedene brojne istražne radnje i da se još čekaju rezultati određenih vještačenja.

– Konkretno, čeka se dostavljanje stručnog nalaza i mišljenja od strane sudskog vještaka medicinske struke, nakon koga će postupajući tužilac donijeti odgovarajuću odluku u predmetu – ističe Vukanović.

Podsjetimo, prijavu protiv medicinskog osoblja policiji i Tužilaštvu je podnio otac povrijeđene bebe Danijel Vesić koji je ranije ispričao da su mu ljekari prećutali pad bebe.

Saopštili su mu da je porođaj protekao uredno, čestitali mu rođenje kćerke, navodeći da su beba i supruga dobro. Beba je na Apgar testu dobila ocjenu 10 i ocu je dozvoljeno da je vidi i fotografiše.

Srećni otac je počastio medicinsko osoblje i spremao se za proslavu, a oko 17.30 je od supruge dobio uznemirujuće vijesti o padu bebe.

Pročitajte još

Kako je naveo ljekari u Foči su ga uvjeravali da je beba dobro, navodeći da ultrazvuk nije pokazao nikakve povrede. Kada je beba prevezena u KCUS urađen je CT glave na kojem je uočena obostrana fraktura i hematom i beba je hitno operisana.

Ono što je porodicu najviše pogodilo je to što su ljekari u Foči do 17.30 ćutali o padu bebe. Inače fočanska bolnica ovaj neželjeni događaj nije prijavila policiji, već su to sutradan učinilli ljekari KCUS, kada je i istraga i pokrenuta.

Iz UB Foča ranije su saopštili da je “neželjeni događaj prijavljen od strane nadležnog ljekara, a u skladu sa pravilom o prijavi svih neželjenih događaja”, te da je pokrenut interni postupak utvrđivanja svih okolnosti tog događaja, ali da zbog interesa istrage više detalja ne mogu iznositi u javnost, piše UNA.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu