Biznis

Republička uprava za igre na sreću prikupila REKORDAN PRIHOD i zabilježila najbolje poslovanje od osnivanja

Republička uprava za igre na sreću je u 2021. godini prikupila 68.242.583 KM prihoda od naknada za priređivanje igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara i poreza na dobitke od igara na sreću, što je za 40 odsto više nego 2020. i najveći godišnji prihod ostvaren od osnivanja Uprave, izjavio je Srni direktor Uprave Aleksandar Došić.

Aleksandar Došić
FOTO: REPUBLIČKA UPRAVA ZA IGRE NA SREĆU

Pozitivan trend u ubiranju prihoda bio je evidentan tokom čitave prošle godine, što je rezultovalo time da je Republička uprava za igre na sreću na kraju prošle godine prikupila za osam miliona KM više prihoda u odnosu na zacrtani plan –  rekao je Došić.

On je podsjetio da je prihod od naknada za priređivanje igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara i poreza na dobitke u 2020. godini iznosio 48.882.864 KM, što znači da je budžetu Republike Srpske u prošloj godini doznačeno gotovo 20 miliona KM više prihoda po ovom osnovu.

– Posmatrajući po strukturi, prihod od naknade za priređivanje igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara u 2021. godini iznosio je 60.087.330 KM, dok je prihod od poreza na dobitke od igara na sreću bio 8.155.253 KM – precizirao je Došić.

On je istakao da je rekordan rast prihoda u 2021. godini zabilježen uprkos činjenici da je većini priređivača igara na sreću u Republici Srpskoj tokom marta i aprila bio zabranjen rad zbog epidemije izazvane virusom korona.

Pročitajte još

– Osim rekordnih prihoda od naknada za priređivanje igara na sreću, Republička uprava za igre na sreću je u 2021. godini zabilježila i značajne rezultate u suzbijanju ilegalnog priređivanja igara na sreću, što je primjetno kroz broj izdatih prekršajnih naloga – kaže Došić.

On je naveo da su u 2021. godini inspektori Republičke uprave za igre na sreću izdali 292 prekršajna naloga priređivačima igara na sreću, dok je u 2020. godini ukupno izdato 116 prekršajnih naloga, što je posljedica odlučne borbe Republičke uprave za igre na sreću protiv sivog tržišta.

Došić je naglasio da je, s obzirom na ostvarene rezultate u ubiranju prihoda, kao i pojačanom nadzoru poslovanja priređivača u Republici Srpskoj, Republička uprava za igre na sreću u prošloj godini u potpunosti realizovala zacrtane ciljeve.

– I u ovoj godini, Republička uprava za igre na sreću nastavlja sa aktivnostima koje će neminovno dovesti do rasta prihoda u budžetu Republike Srpske, smanjenja sive ekonomije, kao i stvaranja klime za povećanje discipline u primjeni propisa u oblasti igara na sreću u Republici Srpskoj –  istakao je Došić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu