Svijet

Restrikcije naišle na metu kritika: Malo vjerovatno sprovođenje nove mjere

Premijer Australije Skot Morison je, pod pritiskom javnosti da ukine nova pravila kojima se zabranjuje ulazak u zemlju putnicima koji dolaze iz Indije, izjavio danas da je "vrlo malo vjerovatno" da će putnici biti sankcionisani maksimalnom kaznom od pet godina zatvora i 66 hiljada australijskih dolara (51 hiljada američkih dolara).

Restrikcije naišle na metu kritika: Malo vjerovatno sprovođenje nove mjere
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Australija je prošle nedjelje zabranila ulazak u zemlju do 15. maja svim putnicima iz Indije, uključujući i državljane Australije, zbog nezapamćenog epidemijskog talasa u Indiji, a vlasti su zaprijetile da će svi koji budu prekršili ovu zabranu biti rigorozno kažnjavani, prenio je Rojters.

– Mislim da ne bi bilo pošteno predložiti ovakve kazne u najoštrijoj formi, ali ovo je način da budemo sigurni da smo u stanju da spriječimo virus da uđe u Australiju – izjavio je Morison lokalnoj TV kanal 9.

Predsjednik medicinskog udruženja Omar Koršid poručio je da bi vlasti trebalo da organizuju da se iz Indije prevezu svi ljudi osjetljivog zdravlja kada bude ukinuta zabrana putovanja, a australijska komisija za ljudska prava, pa čak i političari iz Morisonove stranke, oštro su kritikovali ovu restriktivnu mjeru.