Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

REVOLUCIONARNO Izumljen jednostavni test krvi koji detektuje sepsu u roku od 10 MINUTA

Svijet
Autor:

Foto: EPA/PIYAL ADHIKARY

Brzi test krvi mogao bi napraviti revoluciju u dijagnostici sepse. Test su razvili naučnici kompanije koji su izumili i kućni test za trudnoću, a potrebno je 10 minuta da analizira proteine koji su znak sepse.

Svaki sat kašnjenja u liječenju sepse povećava rizik od smrti za sedam posto, tako da je rana dijagnoza ključna, ali trenutnim testiranjima je potrebno do tri dana kako bi se došlo do rezultata.

Novi test detektuje sepsu iz nekoliko kapi krvi za nekoliko minuta. Izumitelj je Paul David koji je izumio prvi jednostavni kućni test za trudnoću 1980-ih godina, a test je kreirao s naučnicima svoje kompanije Mologic, piše Dejli Mejl.

Dok test za trudnoću traga za ključnim hormonima u utrinu i pokazuje linije u “prozoru” testa, Mologic test traga za proteinima u krvi koji označavaju sepsu. Šest proteina koje proizvodi imuni sistem da se bori protiv infekcije identifikovani su tokom sedmogodišnjeg testiranja uzoraka od oko 1.000 pacijenata. Potrebno je jedan mililitar krvi kako bi se stavilo u test.

Uzorak i gustoća linija koju analizira prenosni čitač daje rezultate u roku od 10 minuta. U laboratoriji ovaj test je detektovao 80 posto slučajeva sepse.

Sada će vršiti testiranja na 550 pacijenata koji su smješteni na intenzivnoj njezi u londonskoj bolnici kako bi potvrdili preliminarne rezultate. Očekuje se da bi ovaj test mogao biti u širokoj upotrebi 2021. godine.

(Klix)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO