Politika

"Rezultat dugogodišnje saradnje" Dodik se zahvalio vlastima Kine na odluci da donira BiH 50.000 vakcina

 Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je zahvalnost Vladi Narodne Republike Kine na odluci da donira BiH 50.000 vakcina protiv virusa korona, od kojih će značajna količina pripasti i Republici Srpskoj.

"Rezultat dugogodišnje saradnje" Dodik se zahvalio vlastima Kine na odluci da donira BiH 50.000 vakcina
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dodik je uputio i pismo zahvalnosti predsjedniku Kine Si Đinpingu na ovoj značajnoj donaciji, ističući da je Kina i ovim činom još jednom pokazala veliku solidarnost i nesebičnost, naročito prema malim narodima, koji su u ovim teškim vremenima ostavljeni da se sami bore sa pandemijom.

Pročitajte još

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH naveo je da bi uskoro trebalo da stigne prvi kontingent vakcina iz Kine, koje je Republika Srpska dogovorila sa kompanijom “Sinofarm”.

– Zahvalan sam Vladi Narodne Republike Kine i kineskom predsjedniku Si Đinpingu na ovoj značajnoj donaciji, koja će nam sigurno pomoći u borbi protiv pandemije. Mi dugo radimo na jačanju odnosa i prijateljskih veza sa Kinom, i ova donacija je upravo rezultat te dugogodišnje saradnje sa kineskim vlastima, ali i poslovnim partnerima, od kojih je značajna Kompanija Sinofarm, koja gradi bolnicu u Doboju – istakao je Dodik za Srnu.

On je naglasio da će ova kompanija i dalje biti prisutna u Republici Srpskoj, te da će biti nastavljen rad na značajnim infrastrukturnim projektima.

Dodik je podsjetio da se većina projekata, koje su kineske kompanije realizovale u BiH, odnosi na Republiku Srpsku.

Na pitanje Srne da prokomentariše pokušaje ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković da sebi pripiše zasluge za donaciju kineskih vakcina, Dodik je rekao da je to, u najmanju ruku, smiješno.

– Kada je riječ o odnosima sa Kinom, jedino na čemu Turkovićeva radi jeste narušavanje bilateralnih odnosa dajući instrukcije koje su išle na štetu dobrih odnosa sa Kinom, bez saglasnosti Predsjedništva BiH – istakao je Dodik.

Srna podsjeća da je jedna od takvih instrukcija bila je u oktobru prošle godine kada je Turkovićeva naložila da se BiH, bez saglasnosti Predsjedništva BiH, pridruži izjavi o ljudskim pravima u Ksijangu i Hong Kongu na 3. Komitetu 75. sjednice Generalne skupštine UN-a, o čemu je srpski član Predsjedništva obavijestio i kineskog predsjednika i čelnike UN-a.

Prihvati notifikacije