Politika

Rezultati i dalje u sjenci IZBORNIH MULJAŽA: Trivićeva, objavljivanjem izvještaja CIK BiH, uzburkala političku scenu

Iako su opšti izbori u BiH završeni još prije osam mjeseci, pobjednici proglašeni, funkcije podijeljene, javnost u Srpskoj još nije dobila konačan odgovor na pitanje da li je bilo izbornih krađa, u kojem obimu i da li je to moglo uticati na izborne rezultate.

Jelena Trivić
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIČ/RINGIER

Saga oko izbornih rezultata, posebno za nivo predsjednika Srpske, traje još od izborne noći, kada su i vlast i opozicija u Srpskoj proglasili pobjedu.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Nakon što je CIK BiH objavila rezultate po kojima je Milorad Dodik pobijedio u trci za predsjednika, opozicija je organizovala proteste i tražila kontrolno brojanje tvrdeći da su “pokradeni”.

Nakon kontrolnog brojanja i potvrđivanja pobjede Dodika, opozicija je ostala pri svom stavu, a sumnju u ispravnost izbornih rezultata baca famozni izvještaj CIK BiH, koji javnosti nikada nije prikazan, a koji je prekjuče objavila liderka Narodnog fronta Jelena Trivić.

Dopisivani glasovi

Kada se tome doda podatak da je Tužilaštvo BiH u međuvremenu formiralo predmet povodom izbornih krađa na opštim izborima 2022. godine, posebno za nivo predsjednika Republike, bačena je dodatna sumnja u izborne rezultate.

U izvještaju CIK BiH o kontrolnom brojanju za nivo predsjednika Republike, koji je Trivićeva objavila, navodi se, između ostalog, da su na 1.329 biračkih mjesta, ili skoro 60 odsto od ukupno 2.239 biračkih mjesta na proteklim izborima, utvrđene neregularnosti koje su išle u korist jednom kandidatu.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Konstatovano je da se sa 62 vreće sa neiskorištenim izbornim materijalom manipulisalo i time kompromitovalo najmanje 20.000 glasačkih listića. CIK nije utvrdio koliko je tačno listića, odakle i gdje je završilo. Od toga je utvrđeno da je nestalo 28 vreća sa najmanje 7.695 listića. CIК to nije uzeo u obzir pri odlučivanju – navela je Trivićeva.

Dodaje da se u izvještaju navodi da sa 13 mjesta nije dostavljeno 23 izvoda iz Centralnog biračkog spiska.

Kako pojašnjava Trivićeva, radi se o broju od 4.608 glasača koja su imala pravo glasa, čiji su glasački listići uzeti u konačan zbir rezultata, ali se ne zna da li su sve te osobe fizički glasale.

– Konstatovano je da je na 564 biračka mjesta, ili preko 25 odsto biračkih mjesta, Miloradu Dodiku dopisano više glasova nego što je imao, a na 198 mjesta, ili 8,8 odsto biračkih mjesta, Jeleni Trivić je upisano u zapisnike manje glasova nego što je stvarno imala. Dalje, 80 odsto glasačkih listića nije spakovano kako treba, što je potvrđeno na sjednici CIК na kojoj su proglašeni rezultati (izjava Irene Hadžiabdić sa sjednice održane 27.10.2022. godine) – rekla je Trivićeva.

Famozne nule

Ona kaže da je u izvještaju konstatovano da su pronađeni falsifikovani glasački listići na više biračkih mjesta.

Trivićeva ističe da je u izvještaju konstatovano i da su svi falsifikovani glasački listići “iksani” za jednog kandidata – Milorada Dodika.

– Famozne nule Jeleni Trivić pojavile su se na desetinama biračkih mjesta pa su poslije ispravljane, da bi se nakon kontrolnog brojanja pojavile nule i glasovi za fiktivne kandidate na više biračkih mjesta, a koje ranije nisu postojale – navodi se, između ostalog, u izvještaju koji je objavila Trivićeva.

Pročitajte još

Politička analitičarka Tanja Topić ističe za Srpskainfo da javnost nikada neće sa sigurnošću znati šta se tačno dešavalo na proteklim izborima, odnosno u kojoj mjeri je bilo izbornih krađa i da li su one uticale na konačan rezultat.

– Definitivno znamo da je bilo jako puno izborne prevare, krađe i malverzacije. To je postalo neka vrsta javne tajne, nečeg čega su svi svjesni da postoji ali nemamo epilog kojim bi bila stavljena tačka na taj slučaj. Ne postoji epilog generalno vezano za političku korupciju koja je postala sastavni dio izbornog procesa i izbornog identiteta – ističe Topićeva.

Sumnja će ostati

Ona kaže da priča o izbornim prevarama nije od juče, i da će ta sumnja ostati nerazriješena.

Topićeva navodi da će Tužilaštvo BiH možda saslušati članove CIK BiH vezano za navedeni izvještaj, ali da ne vjeruje da će to išta promijeniti, odnosno da će građani imati konkretne i jasne potvrde da li su ili nisu izborne krađe uticale na konačan rezultat izbora.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Iluzorno je očekivati da ćemo dobiti prave rezultate i pravu sliku onog što se dešavalo na proteklim izborima iz prostog razloga, jer su institucije koje bi trebale da nam daju odgovor na to pitanje politički “pokrivene” – zaključuje Topićeva.

Politički analitičar Nebojša Tojagić kaže da podaci koje je iznijela Trivićeva, čak i da nisu 100 odsto tačni, ukazuju na ogromne razmjere nepravilnosti na izborima.

Preuranjeno slavlje

Očito je, dodaje on, da su u tom izbornom cirkusu mnogi zakazali, ali se opet postavlja pitanje gdje su bili njeni posmatrači i opozicioni članovi biračkih odbora koji su te nepravilnosti mogli – ako ne spriječiti onda bar ukazati na njih u izbornoj noći.

– Umjesto da se tada ukazuje na nepravilnosti, da se jasno kaže da se izbori ne priznaju dok se ne utvrdi istina, Jelena Trivić je brže-bolje, još dok su se brojali glasovi po nekim biračkim mjestima, proglasila pobjedu i pozvala građane na ulicu i slavlje. Kao legalista smatram da je sasvim legitimno tražiti utvrđivanje odgovornosti, čak i krivične, ukoliko se dokaže da ona postoji – ističe Tojagić za Srpskainfo.

Nebojša Tojagić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On smatra da je i Trivićevoj jasno da sudski proces neće ništa promijeniti, ali je definitvno ovo tema koja zanima javnost i medije.

Otuda smatra da je ovo dio političkog marketinga i početni dio kampanje za lokalne izbore u kojoj se Trivićeva nastoji prikazati kao „beskompromisan borac za pravdu i narod“.

– Mislim da bi svi trebali biti svjesni da kada bi i bio neki sudski postupak da bi on trajao dugo. U istoriji parlamentarne demokratije nije zabilježen slučaj da neko poništi izbore nakon nekoliko godina i sasvim je izvjesno da BiH neće u tome biti prva. Mislim da građani Srpske nikada neće znati šta se sve zaista dešavalo u izbornoj noći, da li je i u kojoj mjeri bilo krađe i ko je dobio najviše glasova za taj nivo vlasti – poručuje Tojagić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije