Društvo

Rezultati reforme duge 2 decenije: Čak 83% građana vidi KORUPCIJU U JAVNOJ UPRAVI, evo koliko njih vjeruje da se do posla dolazi "preko veze"

Čak 68,8 odsto građana BiH nema povjerenje u rad zaposlenih u javnoj upravi, a većina njih (82,9%) smatra da se novac iz budžeta ne troši na pravi način.

gospodska ulica u banjaluci
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Na manjak povjerenja uticalo je i to što sve više građana vidi korupciju u javnoj upravi, gdje gotovo četiri petine ispitanika (78,6%) vjeruje da se do posla u ovom sektoru dolazi “preko veze”.

To su podaci iz istraživanja javnog mnjenja u cijeloj Bosni i Hercegovini koje je Transparensi Internešnel u BiH (TI BiH) predstavio na konferenciji pod nazivom “Dvije decenije reforme javne uprave u Bosni i Hercegovini – (ne)naučene lekcije”.

➡️Čak 68,8% građana BiH nema povjerenje u rad zaposlenih u javnoj upravi a većina njih (82,9%) smatra da se novac iz…

Posted by Transparency International Bosna i Hercegovina on Thursday, November 30, 2023

Nakon 20 godina rada na reformama, po ocjeni iz posljednjeg izvještaja Evropske komisije, BiH je i dalje uranoj ili početnoj fazi, a ključni razlog je nedostatak političke volje, što se pokazalo i podacima o efikasnosti provođenja mjera.

Na konferenciji je predstavljen i zbornik radova stručnjaka iz oblasti reforme javne uprave, a istraživanja su otkrila da je BiH najlošija u regiji po ovom pitanju. Ispunjeno je svega 14% planiranih aktivnosti iz Akcionog plana, a posebno je izostao napredak u pogledu upravljanja ljudskim resursima, transparentnosti i odgovornosti, te racionalizacije javne uprave.

Reforma ključna za nastavak procesa evropskih integracija

S druge strane, percepcija građana pokazuje da je izostalo i očekivano unapređenje javnih usluga.

Pročitajte još

– Moramo priznati da smo još uvijek daleko od naših ciljeva koji bi trebali biti usmjereni na potrebe građana i usklađivanje sa evropskim standardima. Kvalitet javnih usluga je na apsurdno niskom nivou, proces digitalizacije je na samom početku, dok se visok nivo korupcije održava na povjerenje građana – rekao je predsjedavajući Upravnog odbora TI BiH Srđan Blagovčanin.

Ova reforma jedna je od ključnih za nastavak procesa evropskih integracija što su danas poručilipredstavnici EU i Švedske.

– Reforma javne uprave je ključna za svako moderno društvo, blisko je povezana sa vladavinom prava ipredstavlja ključ za proces pridruživanja EU. Kada je ovaj proces počeo napravljeni su značajni koraci, alije taj proces zastao posljednjih godina – navela je ambasadorka Kraljevine Švedske u BiH Helena Lagerlef.

Koordinator za reformu javne uprave BiH Dragan Ćuzulan istakao je da su pred BiH važne političke odlukeukoliko se ovaj proces želi ubrzati.

Vrlo je rigorozna Evropska komisija kada je u pitanju reforma javne uprave, ali vidite da se još uvijek ovdje donose i antievropski zakoni i nema usaglašenog i jasnog političkog opredjeljenja. Mi smo na tehničkom nivou uradili svoj dio posla, slijede političke odluke i to je ključno. Nemamo luksuza za čekanja kada su u pitanju zahtjevi EU – izjavio je Ćuzulan.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije