Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

RIGOROZNIJA KONTROLA DIPLOMA Provjera diplomaca na privatnim fakultetima u regionu

Svijet
Autor:

Foto: Shutterstock

U Crnoj Gori se od jula ne izdaju nostrifikovane diplome visokoškolcima koji su završili školovanje na privatnim fakultetima u regionu, zbog odluke ministra prosvjete Damira Šehovića da se pooštri kontrola dobijanja obrazovnih isprava van te zemlje.

Iz Ministarstva prosvjete je saopšteno da su diplome sa privatnih fakulteta u proceduri i da one zahtevaju ozbiljnu konotrolu kvaliteta, prenosi crnogorski portal CDM navode lista Dan. Navode da je plan da se u jednom dijelu promjeni Zakon o priznavanju stranih obrazovnih isprava.

– Javnost će biti blagovremeno obaviještena onda kad se budu znali detalji. No, potpuno nezavisno od tih izmjena, imamo obavezu da ispratimo procedure priznavanja, koje ponekad, ako želite da ih poštujete, traju – ističu iz crnogorskog Ministarstva prosvjete.

Prema nedavnim podacima Ministarstva prosvjete, oko 100 diploma iz regiona je u prethodne dvije godine odbijeno, uglavnom zato što je postojala sumnja da se radilo o falsifikovanoj ispravi ili je isprava izdata na nelicenciranoj ustanovi.

U tom periodu odbijeno je i priznavanje tridesetak diploma srednjoškolskih ustanova i podneseno je čak isto toliki broj krivičnih prijava.

Jedan student s primorja ocijenio je za Dan da se na taj način krše prava svršenih studenata koji su zaradili diplomu i branili ispite na fakultetma koji imaju licencu, kao i da je lako provjeriti kvalitet svake diplome.

On postavlja pitanje da li ministarstvo krši Lisabonsku konvenciju i druge međunarodne sporazume i da li država na taj način šalje poruku da se upisuju privatni fakulteti u Crnoj Gori.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO