Politika

„RISKANTAN POTEZ SNSD“ Otvorene ključne karte u Banjaluci: Ima li politički anonimus Šobot šansu protiv Stanivukovića i Trivićeve

Politički anonimus, ali bez oraha u džepovima. Ovu rečenicu su mnogi izgovorili nakon što je Gradski odbor SNSD i zvanično kandidovao Nikolu Šobota, ljekara po profesiji, za gradonačelnika Banjaluke.

„RISKANTAN POTEZ SNSD“ Otvorene ključne karte u Banjaluci: Ima li politički anonimus Šobot šansu protiv Stanivukovića i Trivićeve
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ, MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Time su glavne karte u najvećem gradu Srpske otvorene. Mada još nije zvanično, sve ide ka tome da PDP ponovo kandiduje Draška Stanivukovića za drugi gradonačelnički mandat, a da će mu stati na ctu najavila je predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić.

O njima dvoma se manje – više u javnosti sve zna, ali zato je Šobot politička enigma.

U javnosti se može čuti mnogo pitanja bez odgovora: Zašto je SNSD odlučio da se u najvećem i najvažnijem gradu kocka s nepoznatim, nestranačkim kandidatom? Da li je on favorit predsjednika Gradskog odbora Vlade Đajića, sa kojim inače radi u UKC RS, kao načelnik Klinike za kardiohirurgiju, ili lidera stranke Milorada Dodika? Šta na sve to „kaže Beograd“? I – možda ključno – može li neko ko do sada nije bio u politici, za samo pola godine imati pobjedničku kampanju?

Mislim da je riskantno u kratkom vremenu, za pola godine, od politički neprepoznatljivog kandidata, ma kako bio uspješan i ugledan čovjek, stvoriti menadžera najvećeg grada u Republici Srpskoj. Da, do prošlih lokalnih izbora, moćna SNSD stranačka mašinerija je to mogla, ali poraz za gradonačelnika mogao bi se čitati, ili kao političko hazarderstvo, ili svjesno prepuštanje pozicije prvog čovjeka Grada nekom drugom. O čemu se uveliko spekulisalo mjesecima ranije – kaže politička analitičarka Tanja Topić.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kako kaže, zanimljivo da se SNSD opredjeljuje za nestranačkog čovjeka u trenutku kada ozbiljno namjerava povratiti Banjaluku, što dodatno otvara pitanje motivacije članova stranke da rade za nekog ko ne potiče izvorno iz njihovih redova.

-Ali isto tako zanimljive su izjave nekih od stranačkih prvaka o odličnom vremenu da, kako kažu, Banjaluku vrate kući i konačno na put onih mladih lica, koje svi želimo da vidimo i u porodici, i u komšiluku, i u kolektivu i za koje konačno otvaraju vrata u SNSD. Odlučujuću prevagu odnijeće stavovi Banjalučana o tome žele li Šobota vidjeti kao stručnog i uglednog ljekara u kojeg imaju povjerenje ili pak u fotelji prvog čovjeka Grada – zaključuje Topićeva.

Predsjedništvo PDP danas o Stanivukoviću

Komentar smo prvo pokušali da dobijemo od Draška Stanivukovića, ali za sada bezuspješno. Kako saznajemo, Predsjedništvo PDP danas bi trebalo da odluči o njegovim ambicijama da opet bude kandidat. Nezvanično, Stanivuković ima podršku većine, što ne znači da će Igor Crnadak, Milko Grmuša i još neki u PDP promijeniti mišljenje.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Trivić: Đajić bio spreman na puč

S druge strane, predsjednica NF Jelena Trivić ne želi da komentariše samog Šobota jer ga ne poznaje u opolitičkom smislu. Ali, dodaje Trivićeva, ono što se može zaključiti iz same kandidature jeste da je on izbor Vlade Đajića, a da su Dodik i mlađi Dodik morali pristati na to.

-Svako dalje otezanje sa imenom narušavalo je ionako nesređene odnose u SNSD. Po terenu je prije Šobotove kandidature već počela saradnja SNSD-ovih ljudi sa Draškom Stanivukovićem. Da su Dodikovi odbili da kandiduju Šobota, Vlado Đajić je bio spreman da izvrši puč u SNSD jer on ima lični problem sa Stanivukovićem – kaže Jelena Trivić za Srpskainfo.

Ali, prema njenim riječima, ni ovaj potez neće spriječiti jedan dobar dio SNSD da usmjeri svoje snage „na svog stvarnog kandidata, Draška Stanivukovića“.

jelena trivić narodni front
FOTO: SINIŠA PAŠLIĆ/RINGIER

-U svakom slučaju, strukture u SNSD su sada zbunjene za koga raditi, dok Stanivuković ima otpor dijela PDP za svoju kandidaturu. Kandidatura Šobota ne mijenja ništa u pogledu moje kandidature. Ja sam već odavno najavila dva režimska kandidata, formalnog kandidata SNSD i njihovog suštinskog kandidata Stanivukovića, a vjerujem da će na strani opozicije biti ponuđeno jedno ime – zaključuje Trivićeva.

Pročitajte još

Vukanović: Šobot najviše ugrožava Stanivukovića

Međutim, predsjednik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović unaprijed ne otpisuje Šobota.

Šobot je neko ko nije politički potrošen od strane SNSD i ne važi za nekog ko je bio u aferama. Ima zavidnu naučnu karijeru i biografiju. Po meni, on je idealan kandidat za vlast. Očito da je Vlado Đajić svjestan da bi ga Dodik žrtvovao, potrošio i da bi igrao na Stanivukovića. Zato nije želio da rizikuje da on bude kandidat, već je isturio svog kolegu. Činjenica je da on radi na UKC i da ga je ranije najavio Đajić. Očito je da Đajić stoji iza te kandidature. Dakle, imao je bojazan da će izgubiti, što bi značilo njegovo uklanajnje sa čela UKC i Gradskog odbora, kao što je uklonjen Igor Radojičić – rekao je Vukanović za Srpskainfo.

nebojša vukanović
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Naglašava da će matematika „biti vrlo zanimljiva“, a da bi „najviše nezadovoljan mogao biti Stanivuković“.

-Šobot nije kandidat koji bi njemu garantovao da će većina SNSD-ovaca po tajnom nalogu prve familije glasati za njega. Mislim da Šobot najviše ugrožava Stanivukovića. Opozicija ima šanse, pošto će se glasovi pristalica Milorada Dodika podijeliti na dva dijela. Dio tajkuna, privrednika, glasaće za Stanivukovića. To otvara mogućnost kandidatu opozicije da sa dobrom kampanjom i iskrenom podrškom, pobijedi na lokalnim izborima – tvrdi Vukanović.

Podrška Trivićevoj?

Na pitanje da li bi podržao kandidaturu Trivićeve, Vukanović kaže da bi se odgovor na to bitanje trebao znati na skorašnjem sastanku sa predsjednicima ostalih opozicionih partija – SDS, PDP i NF.

-Vjerovatno će to biti jedna od tema. Mi još ne znamo ni ko je formalno kandidat PDP jer traje borba između Igora Crnatka i Draška Stanivukovića – kaže Vukanović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu