Svijet

RJEŠENJE ZA BREGZIT? Iako to želi da izbjegne, izgleda da će kraljica morati da IZABERE STRANU

Velika Britanija, nekada sinonim za političku i diplomatsku stabilnost, postala je žrtva haosa nakon što su građani na referendumu održanom 2016. godine glasali za izlazak iz Evropske unije.

RJEŠENJE ZA BREGZIT? Iako to želi da izbjegne, izgleda da će kraljica morati da IZABERE STRANU
Foto: Wikipedia

Taj događaj je, po svemu sudeći, izazvao naizgled neprimijetnu podjelu koja je kasnije dovela do političkog zastoja. Vrhovni sud će morati da preduzme određene korake ove nedjelje, a kako stvari trenutno stoje, stranu bi u krajnjem slučaju morala da izabere i aktuelna britanska vladarka, Elizabeta druga. No, treba imati u vidu da je to ono što vremešna kralica nastoji da izbjegne, piše američki Si- En- En.

Kako će se stvari odvijati u Vrhovnom sudu, zavisi od toga koliko je premijer Boris Džonson uspio u namjeri da pridobije kraljicu.

Džonson je izjavio da je suspenzija bila neophodna kako bi parlament dobio priliku za novi početak, a političke partije potrebno vrijeme za održavanje godišnjih konferencija. Ipak, najviši sud Škotske ne misli tako, te je prošle nedjelje rečeno da je cilj suspenzije parlamenta bilo smanjenje raspoloživog vremena za raspravu o opcijama koje se odnose na Bregzit.

Kada je aktuelni premijer upitan da li je lagao kraljicu, kratko je odgovorio:

Apsolutno ne. Kao što rekoh, Viši sud u Engleskoj se usaglasio sa našim stavovima – rekao je Džonson pozivajući se na presudu koje su u posebnom slučaju donijele sudije u Londonu.

Stvari, čini se, stoje drugačije. Engleski sud je ostao pri stavu da nema moć da odlučuje o ovom slučaju, koji je potom dospio u nadležnost Vrhovnog suda. Jedanest sudija će o ovom pitanju odluku donijeti ove nedjelje. Njihova presuda će biti obavezujuća.

Pred istoričarima je sada težak zadatak budući da treba pronaći slučaj premijera koji je bio proglašen krivim zbog dovođenja monarha u zabludu.

(Blic)

Scroll Up