Društvo

Robert Dacešin o iskustvu iz Hirošime "Nisam znao da me ovo mjesto može toliko pogoditi" (FOTO)

Bloger i avanturista Robert Dacešin posjetio je Hirošimu u Japanu i sa svojim pratiocima podijelio utiske iz Memorijalnog muzeja mira te je priznao da nije očekivao da će ga boravak tamo toliko pogoditi.

Robert Dacešin o iskustvu iz Hirošime "Nisam znao da me ovo mjesto može toliko pogoditi" (FOTO)
FOTO: ROBERT DACEŠIN/FACEBOOK

Kako Dacešin trenutno boravi u Japanu, na listi mjesta koje je posjetio našla se i Hirošima za koju kaže da je, kao i mnogi, posmatrao kao lekciju iz istorije.

Međutim, odlazak tamo promijenio je način razmišljanja i ostavio značajan utisak na njega.

– Ovdje je bačena atomska bomba – napisao je u opisu fotografija iz Hirošime te poručio da nije očekivao da će ga boravak na tom mjestu toliko pogoditi.

– Nekako, nakon Černobila kojeg sam posjetio dva puta i koji je vjerovatno zbog geografske blizine i meni lično ipak bio nekako teži, Hirošimu sam posmatrao više kao lekciju iz istorije. Nešto o čemu učiš u školi i gdje dosta često pričaš o brojevima umjesto o ljudima. Svojevremeno je Staljin izjavio da smrt jednog čovjeka predstavlja tragediju, a smrt milion ljudi samo statistiku i u neku ruku, čovjek nerijetko stvari doživljava na taj način – napisao je Dacešin.

– I sve do ulaska u Memorijalni muzej mira, nisam osjećao da me ovo mjesto može toliko pogoditi. Možda će i ovo sada zvučati ludo, ali kroz rat koji smo prošli i kroz putovanja u kojima se nagledaš zaista raznih borbi drugih naroda, jednostavno stvoriš novi sloj kože otporan da se odupre povremenim porivima da pustiš po koju suzu – iskreno poručuje Dacešin.

Priznao je da dugo nije zaplakao te se našalio da se to posljednji put desilo gledajući neki film o psima, ali da vas obilazak muzeja jednostavno tjera na to.

– Pročitaš tada priču o dječaku koji danima nije smio da spava, jer se bojao da će ako zaspe, drugi pomisliti da je leš i da će ga sahraniti živog i tad te tek slomi. Više te nije briga za brojeve i podatke, već za ljude koji su ovdje stradali. Za porodice koje su izgubile svoje najmilije i za živote koji su u trenu oka ugašeni – naveo je.

Pročitajte još

Bloger na kraju zaključuje da tek s ovakvim posjetama i iskustvima zaključiš “koliko mir nikako ne smijemo uzimati zdravo za gotovo”, prenosi Kliks.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije