Svijet

ROBIJAĆE 4,5 GODINE Bijesan pucao u sina (19) jer se seksao s maćehom (33)

Vjerujem da vam je drago što ga niste ubili. Vjerujem da ste ljuti, povrijeđeni i revoltirani onim što vam je napravio no svoju ljutnju ste morali riješiti na drugi način, rekla je sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Maja Štampar Stipić Arsenu Dediću (46) i nepravosnažno ga osudila na 4,5 godine zatvora.

ROBIJAĆE 4,5 GODINE Bijesan pucao u sina (19) jer se seksao s maćehom (33)
FOTO: ROLAND WEIHRAUCH/EPA

Prema optužnici Dedić je 30. decembar 2018., nakon što je saznao da su njegov sin (19) i Dedićeva vanbračna supruga (33) imali seksualne odnose, nazvao sina. Kad je u Pakoštanskoj u Zagrebu ušao u njegov auto pištoljem ga je udario u glavu te mu cijev prislonio na tijelo i povikao “Ubit ću te!”.

Ali sin mu je na vrijeme skrenuo ruku pa je ispaljeni metak probio zadnje staklo auta. U naguravanju je još jednom opalio ali sin je savladao Dedića, koji ga je grizao po rukama, i natjerao da isprazni pištolj.

Držao sam ga kako bih ga spriječio da uperi pištolj u mene. U tom bijesu me izgrizao po podlaktici. Uspio sam pobjeći, a on je pucao u vazduh. Do napada nisam znao da uopšte ima pištolj. Niko od nas nije znao da je naoružan – ispričao je mladić nakon napada za 24sata.hr.

Istrčao je iz auta, a Dedić je ponovno napunio pištolj.

– Niste ga ubili jer je puno brži od vas i već je bio na većoj udaljenosti. Kad ste vidjeli da ga ne možete ubiti ispalili ste tri metka u vazduh ugrozivši život prolaznice – rekla je sutkinja obrazlažući nepravosnažnu presudu.

Za pokušaj ubistva Dedić je dobio tri godine zatvora, za ugrožavanje života pucanjem u vazduh 10 mjeseci, a opozvana mu je i uslovna kazna od godine dana za prevaru.

Naime, 2017. godine je na Opštinskom kaznenom sudu u Zagrebu pravosnažno osuđen na godinu dana zatvora uslovno četiri godine. Kako je nakon godine dana počinio novo nedjelo opozvana je uslovna kazna te je Dedić osuđen na jedinstvenu kaznu, koja je uvijek manja od zbroja pojedinačnih, na 4,5 godine zatvora. Pored toga mora platiti 100.574 kuna troškova suđenja. Nakon presude, na koju se može žaliti, vratili su ga u istražni zatvor.