Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

RODITELJI BIJESNI Kafu i energetska pića prodaju u školskom holu po PAPRENIM CIJENAMA

Društvo
Autor:

Foto: Google Street View/Facebook/RAS Srbija

U holu osnovne škole “Sveti Sava” iz Nove Pazove postavljeni su automati sa kafom, slatkišima, grickalicama i energetskim pićima, a uz samu tu činjenicu da se djeci pod nos poturaju nezdrava hrana i piće, roditelje je razbjesnilo i to što su cijene paprene – proizvodi su i po nekoliko puta skuplji nego što su u prodavnici.

Ako bi deca i želela da kupe neki od slatkiša, aparat u kome se nalaze ne vraća kusur. Na sve to, automate snimaju i kamere privatne firme, pa se roditelji pitaju ko to tačno snima i može da vidi njihovu djecu.

Udruženje “Efektiva, organizacija potrošača”, objavilo je na svom Fejsbuk profilu fotografije na kojima se vide aparati za kafu i prodaju slatkiša u ovoj osnovnoj školi. Kako stoji u opisu fotografija, “osnovna škola svoje đake lagano uvode u svijet potrošača”.

Iako je automat za kafu vjerovanto namijenjen nastavnicama, mada roditelji tvrde da i djeca piju, naročito starije devojčice, ali kako objasniti aparat za slatkiše u osnovnoj školi kada se “na sva zvona” priča o zdravoj ishrani djece, “epidemiji” gojaznosti i svim štetnostima nezdrave ishrane.

O cijenama, koje su i do tri puta veće, da i ne govorimo. Takođe, ko to može imati pravo da neovlašćeno snima građane, ali i maloljetnike.

To su pitanja koja su postavili bijesni roditelji, ali i udruženje “Efektiva” koja se pita “Da li u Srbiji baš sve mora da se gleda kroz zaradu i procenat?”.

Redakcija Blica kontaktirala je osnovnu školu gdje se nalaze aparati, kako bi dobili odgovore na pitanja bijesnih roditelja, ali su nam iz škole rekli da će se direktor ili predsjednik školskog odbora javiti, ali se to ni posle tri dana nije desilo.

Roditelji bijesni

– Moj sin je šesti razred i rekao mi je za taj aparat prije neki dan. Razočaran je, kaže aparat guta lovu i ne vraća kusur. Kad mi je rekao koliko košta slatkiš, pomislila sam da me laže. Meni se kao roditelju to ne sviđa, posebno prodaja tih energetskih napitaka. Ne dopada mi se ni što nas škola o tome nije obavijestila, ja ću se žaliti i tražiti da se to skloni – ispričala je za Kurir Miroslava Bokić i dodala:

– Kaže mi sin da sad sve djevojčice piju kafu. Klincima je to zanimljivo, a i izvlačiće im novac tako.

Veljko Đogo, čije unuke pohađaju ovu školu, smatra da je strašno to što djeci prodaju kafu i energetska pića.

– To nije ni zdravo, a ni ne valja finansijski. To su djeca, osnovna škola, ajde da je fakultet. Svašta se radi i ko zna ko je to tu postavio, vjerovatno je neki privatni biznis u pitanju – ispričao je Đogo između ostalog.

“Sramota teška”, “Strašno”, “Dno dna”, “Bože pomozi i sačuvaj”, ali i “lopovluk pod nadzorom”, samo su neki od komentara, roditelja, ali i građana na društvenim mrežama.

Takođe, jedan od korisnika Fejsbuka prokomentarisao je ironično: “Ja sam za to da im se otvori i rulet i kladionica” dok drugi, misli da “Ministarstvo prosvjete uvodi reforme”.

Ima i onih koji smatraju da od ovoga “procenat ide direktoru”, dok je drugima problem cijena, kao i procedura nabavke i kamere, kao i što kusur ne može biti vraćen.

Jedan korisnik pita se “ima li rakijice da se drmne pred pismeni”, a i nekih koji traže smjenu direktora i drugih odgovornih.

Ima i nekoliko komentara koji opravdavaju ovakav postupak škole te kažu da je “svuda u Evropi ovo normalna stvar”. “Nama je bolje da djeca preskaču ograde i bježe iz škole da bi nešto kupili”, “Sve to što ima da se kupi tu ima i u prodavnici” pišu oni koji opravdavaju postavljenje automata u školski hol.

Međutim, opravdanja za ovakav postupak nema, smatra i ministar prosvjete Mladen Šarčević.

– Pokrajinska inspekcija mora da sankcioniše odgovorne za postavljanje automata sa kafom, nezdravim grickalicama i energetskim napicima u hodniku OŠ “Sveti Sava – poručio je Šarčević za Kurir.

Ministar kaže i da, što se ovog slučaja tiče, nije nadležno Ministarstvo prosvjete, već Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, pa samim tim ne može ništa da preduzme kako bi odgovorni za ovaj propust snosili posledice.

– Vojvodina ima autonomiju u obrazovanju 100 odsto i ja sam za njih nevidljiv. Oni imaju svoje sekretare i za ovaj slučaj je nadležna njihova pokrajinska inspekcija. Iako ne mogu ništa da preduzmem, smatram da nije u redu da se u osnovnoj školi postavlja aparat za kafu i slatkiše. Za tako nešto bi odluku trebalo da donese učenička zadruga i Savjet roditelja. U ovom slučaju, pošto se nije konsultovalo s roditeljima, riječ je o samovolji direktora i o čistom biznisu – rekao je Šarčević za Kurir i dodaje da je postupak protiv odgovornih za ovaj slučaj na pokrajinskim organima.

Sporni aparati uklonjeni?

Aparati su navodno uklonjeni tokom vikenda po naređenju direktora škole, a prema pisanju Kurira, oni su postavljeni odlukom školskog odbora 26. decembra, te su roditelji, kako prenose, bili upoznati sa tom odlukom.

– Aparati su postavljeni poslije novogodišnjih praznika, u vrijeme školskog rasputa, i do uklanjanja su bili dostupni učenicima samo tri dana. Po nalogu direktora, aparati su uklonjeni 18. januara, a drugo polugodište u školama APV je počelo 15. januara. Bez obzira na odluku školskog odbora, usljed nezadovoljstva roditelja učenika, naložio sam uklanjanje aparata iz objekta škole – tvrdi Strahinja Blagojević, direktor škole za Kurir.

Bez obzira na to, školski odbor pomenute škole traži smjenu direktora.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO