Svijet

Roditelji mogu da odahnu: Fajzerova vakcina izaziva snažan imunološki odgovor kod djece od pet do 11 godina

Vakcina protiv korona virusa Fajzer/BajonTek pokazala se sigurnom i visoko efikasnom kod male djece uzrasta od 5 do 11 godina, objavile su kompanije u ponedjeljak rano ujutru.

Roditelji mogu da odahnu: Fajzerova vakcina izaziva snažan imunološki odgovor kod djece od pet do 11 godina
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Vijest bi trebalo da olakša višemjesečnu zabrinutost roditelja i nastavnika o tome kada bi djeca i njihovi bliski kontakti mogli da dobiju zaštitu od korona virusa.

Potreba za vakcinom u SAD je hitna: čak svaki peti novi slučaj zaraze je kod djece, a izuzetno zarazna varijanta delta poslala je više djece u bolnice i odjeljenja intenzivne njege u proteklih nekoliko nedjelja nego ikad ranije.

Fajzer i BajonTek planiraju da se obrate američkoj Upravi za hranu i lijekove do kraja mjeseca za dobijanje dozvole za upotrebu vakcine kod ove djece.

Ako regulatorni pregled prođe glatko kao što je to bio slučaj sa starijom djecom i odraslima, milioni učenika osnovnih škola mogli bi da budu vakcinisani prije Noći veštica.

Rezultati ispitivanja za djecu mlađu od pet godina ne očekuju se najranije do četvrtog kvartala ove godine, rekao je dr Bil Gruber, stariji potpredsjednik Fajzera i pedijatar.

Kompanije Fajzer i BajonTek objavile su rezultate u saopštenju koje ne sadrži detaljne podatke sa istraživanja. Nalazi još nisu recenzirani niti objavljeni u naučnom časopisu.

Međutim, novi rezultati se slažu sa onima koji su viđeni kod starije djece i odraslih, rekli su stručnjaci.

Prihvati notifikacije