Digitalna Srpska

RODNA RAVNOPRAVNOST Eplov asistent Siri prestaje da bude “žensko”

Ranije je Siri podrazumjevao ženski glas, a korisnici su mogli da biraju druge glasove u podešavanjima. Međutim, od šestog iOS 14.5 beta ažuriranja, korisnici iPhone i iPad uređaja biće upitani da odaberu svoj željeni Siri glas tokom podešavanja uređaja.

RODNA RAVNOPRAVNOST Eplov asistent Siri prestaje da bude “žensko”
FOTO: RUNGROJ YONGRIT/EPA

Uz ovu promjenu, Epl takođe uvodi dva potpuno nova glasa za Siri koji su dostupni govornicima engleskog jezika širom svijeta.

– Uzbuđeni smo što smo predstavili dva nova Siri glasa za govornike engleskog jezika i opciju za korisnike Siri da odaberu glas koji žele kada postave svoj uređaj – saopštio je Epl.

Pročitajte još

– Ovo je nastavak Appleove dugogodišnje posvećenosti raznolikosti i inkluziji, kao i proizvoda i usluga koji su dizajnirani da bolje odražavaju različitost sveta u kojem živimo – poručili su iz kompanije.

Ta vijest je najnoviji primjer velikih tehnoloških kompanija koje pokušavaju da uklone bilo kakva rodna udruženja sa svojih digitalnih glasovnih asistenata. Studije su otkrile da kada pomoćnici podrazumjevano koriste glas koji zvuči kao ženski, to može pojačati pristrasnost i negativne stereotipe. Usput su napravljene neke neprijatne greške tokom razvoja ovih tehnologija, ali najnoviji korak kompanije Epl je jedan od najznačajnijih do sada.

Prema nekim procjenama, Siri preuzima preko 25 milijardi zahtjeva mjesečno na više od 500 miliona uređaja, piše b92.

Prihvati notifikacije