Gradovi

Rodno mjesto Branka Ćopića: Mlin djeda Triše sve zanimljiviji turistima

Obnovljeni mlin djeda Triše u Hašanima, rodnom mjestu književnika Branka Ćopića, sve više privlači pažnju posjetilaca.

Rodno mjesto Branka Ćopića:  Mlin djeda Triše sve zanimljiviji turistima
FOTO: SRNA

Svi koji dođu, na nevelikom prostoru, uz šum potoka Kalin i zvuk vodenice, prisjetiće se nekih ranijih vremena, Ćopićevog djetinjstva i likova koje je ovjekovječio u svojim djelima.

Predsjednik Zavičajnog društva “Branko Ćopić” Dušanka Dakić rekla je Srni da ponudu treba upotpuniti.

Prema njenim riječima, od druge polovine prošlog mjeseca organizovana su dežurstva.

– Drago nam je kad dođu gosti. Sjećam se da sam prve nedjelje ja bila dežurna i da su došli gosti i zastali i pitali gdje se plaća ulaz. Goste dočekamo sa osmjehom i ne naplaćujemo – rekla je ona.

Dakićeva je navela da su posjetioci zainteresovani da kupe brašno samljeveno u vodenici, te da se raspituju za suvenire.

+ Počeli smo sa pripremom suvenira koje ćemo prodavati po simboličnoj cijeni. Želimo da svi koji posjete Hašane ponesu lijepe uspomene – istakla je ona.

Prema njenim riječima, članovi Zavičajnog društva “Branko Ćopić” imaju dosta ideja u vezi sa uređenjem prostora, ali su aktivnosti ograničene finansijskim sredstvima.

Obnovljeni mlin djeda Triše dio je projekta “Bašta sljezove boje”, osmišljen 2015. godine, povodom 100 godina od rođenja Branka Ćopića.

U Hašanima je obnovljena spomen-škola, mlin djeda Triše, a prošle godine je završena izgradnja replike Ćopićeve rodne kuće.

Od spomen-škole, pored Ćopićeve rodne kuće, do mlina, što je oko dva kilometra, pored puta su postavljene table sa citatima iz Ćopićevih djela, fotografijama i drugim informacijama.

Prihvati notifikacije