Politika

“Rusija neće prihvatiti otimanje imovine Srpske” Dodik poručio da Putin sve zna o drskosti stranaca u BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ruski predsjednik Vladimir Putin savršeno dobro zna da stranci putem neizabranog stranca pokušavaju da otmu imovinu Srpske i da Rusija neće prihvatiti takvu vrstu drskih ponašanja.

“Rusija neće prihvatiti otimanje imovine Srpske” Dodik poručio da Putin sve zna o drskosti stranaca u BiH
FOTO: RTRS VIJESTI/YOUTUBE/SCREENSHOT

Putin je iskazao saglasnost sa našim procjenama o tome kakvi su odnosi u BiH, savršeno dobro zna da stranci na nedovršen način putem neizabranog stranca pokušavaju da otmu imovinu Srpske, rekao je Dodik.

Dodao je da Putin smatra da je to nedopustivo i da Rusija neće prihvatati takvu vrstu drskih ponašanja.

Za Republiku Srpsku je veoma važno da postoji Rusija koja razumije suštinu Dejtonskog sporazuma – visokodecentralizovana BiH sa jakim autonomijama kao što je Republika Srpska. Mi ništa drugo ne tražimo – rekao je Dodik za ATV i RTRS.

Napomenuo je da su Amerikanci učinili sve da to razvale i da se igra na centralizaciju, a da je Rusija ostala principijelna, pa podsjetio na ruski veto kada su srpski narod u Savjetu bezbjednosti UN htjeli da kvalifikuju kao genocidan.

Dodik je ukazao da postoji mržnja Britanaca prema Srbima i da uvijek kada se na dnevnom redu u Savjetu bezbjednosti nađe tema Dejtonski sporazum Rusija ima šta da kaže.

– Nama to odgovara. Da nije tog ruskog odnosa prema tom pitanju vjerujem da bi Republika Srpska, ako bi do sada postojala, bila marginalna, prazna ljuštura – ocijenio je Dodik.

Pročitajte još

Impozantna je, kaže, istrajnost Putina i njegovog tima da razumiju o čemu se radi, naglasivši kako su na pravoj strani istorije.

Dodik je naveo da se od Putina nikada nije moglo čuti da će podržati nezavisnost Republike Srpske, već je uvijek principijelno rekao da podržava teritorijalni integritet BiH i da zna da tu može da se živi samo uz dogovor tri konsitutivna naroda, jer razumije multietničnost i saradnju među narodima.

– To što su Amerikanci smislili priču kako treba da nestanu narodi, a odjednom ustanu građani, to je neko drugo pitanje, to je iluzija koja ne može da prođe – rekao je Dodik.

milorad dodik predsjednik rs
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ocijenio je da je njegov susret sa Vladimirom Putinom jedan od važnijih dana u istoriji Srpske budući da je rezultirao dogovorom o podršci, razumijevanju i ohrabrenju.

Dodao je da je Orden Aleksandra Nevskog, koji mu je danas uručio ruski predsjednik, orden Srpskoj, njenoj istrajnosti i postojanju i da će sa ponosom da ga nosi.

Ovo je orden našoj budućnosti i ostaće zabilježen u istoriji kao dokaz našeg prijateljstva i razumijevanja Putina i Rusije prema Republici Srpskoj – istakao je Dodik.

Smatra da se trebalo za to roditi i imati priliku da mu Putin uruči orden koji se dodjeljuje stranim državnicima.

Imati priliku da vam orden na rever stavi Putin još više daje značaj. Ovo mi je jedan u rangu najdražih ordena koje sam dobio u životu – rekao je Dodik.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije