Kultura

Sa samo 2 snimljena albuma ostavio je neizbrisiv trag u muzici: Miladin Šobić se zbog porodične tragedije povukao sa estrade, ali njegove stihove i danas mnogi obožavaju

Miladin Šobić je krajem 70-ih godina prošlog vijeka bio je jedan od najboljih kantautora bivše Jugoslavije, a njegove pjesme još uvijek se slušaju iako se već decenijama ne bavi muzikom.

Sa samo 2 snimljena albuma ostavio je neizbrisiv trag u muzici: Miladin Šobić se zbog porodične tragedije povukao sa estrade, ali njegove stihove i danas mnogi obožavaju
FOTO: MILADIN ŠOBIĆ/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ovaj talentovani muzičar, pj esnik i kompozitor rođen je 7. januara 1956. godine u Nikšiću. Tu je pohađao osnovnu i srednju školu, tokom koje je počeo da piše i komponuje prve pjesme.

„Ne morah na fakultet, al mi se omaklo“ su stihovi jednog od njegovih najvećih hitova, a studirao je Fakultet za turizam u Dubrovniku. Upravo u tom periodu se proslavio.

Godine 1975. snimio je svoj prvi singl „To sam ja“/“Zazvoni zvono“. Pjesma „To sam ja“ ili „Sonata“ postala je nezvanična studentska himna u Dubrovniku te godine.

Prvi album „Ožiljak“ objavljuje 1981. godine, a iduće „Umjesto gluposti“.

Neki od najvećih hitova i muzičkih ostvarenja Miladina Šobića su pjesme „Džemper za vinograd“, „Od druga do druga“, „Stare novine“, „Kad bi došla Marija“, „Umjesto gluposti“.

Zapravo, gotovo sve pjesme koje je objavio na ova dva albuma postale su popularne i još uvijek su. Nažalost, u Šobićevom životu se dogodila velika tragedija, zbog koje je on prestao da snima pjesme i da se bavi muzikom.

Šeherezada, sestra Miladina Šobića, otprilike u vrijeme izlaska drugog albuma teško se razboljela i on je zbog toga prestao da pjeva. Nažalost, ubrzo je preminula, a on nikada više nije objavio pjesmu, iako je već imao snimljene pjesme za svoj treći album koji je trebalo da nosi naziv „Barutana ljubavi“.

Ipak, godinama kasnije su neke pjesme „procurile“ na internet, a jedna od njih je „Ašik Ajša“ koja je postala veoma slušana.

Miladin Šobić je od tada jedan od najmisterioznijih muzičara u regionu, jer gotovo da niko nije znao gde je i šta radi, a razne priče o njemu su kroz medije dolazile do javnosti.

Spekulisalo se da je postao monah, da je pastir i živi sam u planini, pa čak i da je preminuo.

Informacija koja je medijima potvrđena od strane Šobićevog rođaka Vanje Radovanovića jeste da je 2013. godine Šobić doživeo moždani udar, koji mu je onemogućio komunikaciju.

Iste godine dobio je i najveće priznanje Nikšića, nagradu „18. septembar“.

Pročitajte još

Početkom 2014. godine, reizdati su njegovi albumu na kompakt disku, a cjelokupan prihod od njihove prodaje išao je u fond za njegovo liječenje.

Godine 2016. dobio je Trinaestojulsku nagradu Republike Crne Gore za životno djelo, a na dodjeli te nagrade se pojavio.

Šobiću je pošlo za rukom ono što je rijetko kome uspjelo, a to je da ostavi dubok trag u muzici nakon samo dva izdata albuma.

Oba albuma snimio je prije svoje 30. godine, a mnogi ga nazivaju „najvećom misterijom naših prostora“, kako zbog nevjerovatnog uspjeha, tako i zbog njegovog iznenadnog i misterioznog nestanka iz javnog života.

Danas živi u Nikšiću, prenosi Nova.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije