Svijet

“Sa zabrinutošću pratim rast tenzija” Papa Franjo pozvao na molitvu za mir zbog Ukrajine

Papa Franjo zatražio je danas da 26. januar bude međunarodni dan molitve za mir kako bi se spriječilo pogoršanje krize oko Ukrajine, navodeći da tenzije ugrožavaju bezbjednost u Evropi.

“Sa zabrinutošću pratim rast tenzija” Papa Franjo pozvao na molitvu za mir zbog Ukrajine
FOTO: DW DOCUMENTARY/YOUTUBE/SCREENSHOT

Papa je objavio dan molitve i uputio apel za dijalog radi rješavanja krize u svom nedjeljnom obraćanju i blagosiljanju hodočasnika i turista na Trgu Svetog Petra.

Američke i ruske diplomate tokom razgovora krajem sedmice u Ženevi nisu uspjele da ostvare veći napredak u rješavanju krize u vezi sa Ukrajinom, mada su se saglasile da će nastaviti dijalog.

Pročitajte još

Velika Britanija je nešto ranije optužila Rusiju da pokušava da na vlast u Ukrajini dovede proruskog lidera, te da su pripadnici ruskih obavještajnih službi, u okviru planova za invaziju, u kontaktu sa određenim brojem bivših ukrajinskih političara.

– Sa zabrinutošću pratim rast tenzija koje prijete da nanesu novi udarac miru u Ukrajini i ugroze bezbjednost Evrope – naglasio je papa.

On je apelovao na sve ljude dobre volje da se pomole u srijedu da sve političke inicijative budu u službi ljudskog bratstva, a ne u jednostranom interesu.

Prihvati notifikacije