Društvo

SAHRANA JAGOŠA MARKOVIĆA Kćerka u suzama, grle je i tješe, kolege u tišini stižu na groblje (FOTO)

Danas na Novom groblju u Beogradu u Aleji zaslužnih građana se održava sahrana Jagoša Markovića koji je preminuo u 58. godini života.

Sahrana Jagoša Markovića
FOTO: LOLA STOJANOVIĆ/RINGIER

Kolege, prijatelji i porodica okupili su se kako bi na vječni počinak ispratili svog prijatelja.

O privatnom životu Jagoša Markovića malo se zna, ali je poznato da iz braka sa prvom suprugom Aleksandrom Glovacki ima dvije kćerke Mariju i Teodoru.

Kćerka Jagoša Markovića tokom primanja saučešća ispred kapele rasplakala se, a ubrzo su joj prišli ljudi koji su je grlili, kako bi joj bar malo umanjili bol.

Na sahranu je došlo mnogo poznatih kolega slavnog reditelja među kojima su: Andrija Milošević, Dragan Bjelogrlić, Seka Sablić, Gordan Kičić, Branimir Popović, Momčilo Otašević, Sandra Bugarskii…

Jedan od najistaknutijih pozorišnih reditelja Srbije, kao i čitavog regiona umro u kući u Boki Kotorskoj, a porodica sumnja na infarkt.

Sahrana Jagoša Markovića
FOTO: LOLA STOJANOVIĆ/RINGIER

– Jagoš je umro u kući u Boki Kotorskoj, u mjestu Kostanjica. Porodica sumnja na infarkt, njegove kćerke su potpuno slomljene, krenule su za Crnu Goru – rekao je blizak prijatelj za Blic i dodao:

– Trenutno se u Beogradu igra osam njegovih predstava, ovo je velika tuga za sve – zaključio je on za.

Inače, Jagoš je diplomirao je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu (1987), u klasi prof. Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića.

U Narodnom pozorištu u Beogradu, čiji je stalni reditelj od 2008 godine, režirao najznačajnije naslove svjetske i domaće klasike : Učene žene, Hasanaginica, Gospođa ministarka, Pokondirena tikva, Dr, Antigona, Pepeljuga (opera) i Figarova ženidba (opera). Po pravilu, njegove predstave su dugovječne, hvaljene, izvode se uvijek pred prepunom salom i proslavljaju nacionalni teatar na međunarodnim gostovanjima.

Pročitajte još

U drugim teatrima u zemlji i inostranstvu režirao je do sada preko pedeset predstava. Među najznačajnije ubrajaju se: Romeo i Julija, Kate Kapuralica, Dekameron dan ranije (Narodno pozorište Sombor), Lukrecija iliti Ždero (Pozorište na Terazijama), Skup, Bogojavljenska noć, Govornica, Sumnjivo lice, Uobraženi bolesnik, Tako je ako vam se tako čini (Jugoslovensko dramsko pozorište), Porodične priče, Gospoda Glembajevi, Jesenja sonata (Atelje 212 ), Galeb, Filumena Marturano i opera Karmen (HNK Ivana pl. Zajca), Lukrecija o bimo rekli Požeruh (Riječke letnje noći), Učene žene (HNK Split), Čarapa od sto petlji (Beogradsko dramsko pozorište), Zora na istoku, Naši sinovi, Svinjski otac (Zvezdara teatar ), Hasanaginica (Centar za kulturu Tivat), Tartif, Hekuba…(Crnogorsko narodno pozorište).

U švedskom Kraljevskim pozorištu „Dramaten“, povodom jubileja tog teatra, režirao je 2008. godine Strinbergovu „Kraljicu Kristinu“, a bio je i prvi naš reditelj koji je posle raspada Jugoslavije, potpisao režiju na Dubrovačkim ljetnim igrama. U pitanju je bio Šekspirov klasik „Romeo i Julija“ 2014. godine.

Dobitnik oko pedeset strukovnih, festivalskih i državnih nagrada među kojima su: Nagrada „Bojan Stupica“, Trinaestojulska nagrada , nagrada Mića Popović, Nagrada za svekupan doprinos stvaralaštvu Crne Gore, Nagrada grada Beograda, Nagrada grada Podgorice, Sterijina nagrada, nekoliko nagrada „Zlatni ćuran“ , „Ardalion“…

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije