Digitalna Srpska

Sajber kriminal i kako se zaštititi

Oktobar evropski mjesec sajber bezbjednosti. THINK BEFORE U CLICK

Sajber kriminal i kako se zaštititi
FOTO: TELEKLIK/PROMO

U posljednjih nekoliko mjeseci su primjećene pojačane Cyber kriminalne aktivnosti na području Bosne i Hercegovine.

U više navrata je registrovana krađa ili pokušaj krađe baza podataka značajnih za poslovanje jedne kompanije, na način da se neovlaštenim upadom u sistem podaci zaključaju od strane zlonamjernih lica (hakera).

Lica koja vrše navedene napade za otključavanje podataka obično traže uplatu u kriptovaluti Bitcoin. U određenim slučajevima kompanije ni nakon izvršene uplate nisu dobile nazad svoje podatke.

Važno je napomenuti da ne postoji 100-postotna zaštita od navedenih napada, ali zato postoji mogućnost da se bezbjednost informacionog sistema podigne na znatno viši nivo. Kako biste što uspješnije odgovorili na Cyber prijetnje i kako ne biste doveli u pitanje kontinuitet vlastitog poslovanja kompanija Teleklik vam preporučuje da, ukoliko već niste, implementirate sljedeća rješenja: Obavezan automatski backup podataka na više lokacija;Firewall hardware-sko rješenje sa licenciranim software-om;VPN rješenje za siguran pristup ovlaštenih lica izvan mreže;Licencirano antivirus rješenje za sve korisničke uređaje;Licenciran Windows operativni sistem na korisničkim računarima i serveru, kao i Microsoft Office aplikacije.

FOTO: TELEKLIK/PROMO
FOTO: TELEKLIK/PROMO

Takođe, preporuka je da, u email-ovima dobijenim od strane nepoznatih pošiljalaca, ne otvarate sumnjive fajlove u prilogu ili linkove za redirekciju na određenu web stranicu.

Nedostatak navedenih rješenja predstavlja značajnu slabost informacionog sistema, a samim tim i pogodan teren za neovlaštene upade zlonamjernih lica koja dobijaju mogućnost da manipulišu podacima vaše kompanije.

Za više informacija u vezi implementacije navedenih rješenja Teleklik tim Vam stoji na raspolaganju.

A.E.