Digitalna Srpska

STRIMERI FRUSTRIRANI Tviču procurilo 128 GB podataka u kojima su otkrivene milionske zarade

Nepoznati haker je objavio podatke koji otkrivaju povjerljive informacije o Tviču, rekavši da je to tek "prvi dio".

STRIMERI FRUSTRIRANI Tviču procurilo 128 GB podataka u kojima su otkrivene milionske zarade
FOTO: CHRISTOPHER JUE/EPA

Američki servis za striming uživo u vlasništvu Amazona, Tvič, pojasnio je kako je došlo do masovnog curenja podataka u kojem su otkriveni mnogi detalji poput izvornog koda i isplata korisnika.

Kako kažu, podaci su objavljeni zahvaljujući “grešci u konfiguraciji servera, što je zlonamjerno iskoristila treća strana”. Takođe su rekli da hitno rade na istrazi napada i poručuju kako lozinke, kao i podaci s kreditnih kartica, nisu izloženi. Međutim, sigurnosni stručnjaci poručuju da krađa uključuje veliki broj ličnih podataka.

Incident je uspaničio zajednicu strimera. Jedna od njih je Kejtlin Siraguza, koju 4,4 miliona pratilaca zna kao Amourant. Ona je rekla kako je “šokantno znati da je takvu količinu podataka moguće otuđiti”, piše Njujork tajms.

Sakib Zahid, koji strimuje za publiku od 2,8 miliona pratilaca pod imenom Lirik, incident je nazvao “frustrirajućim”, ali ne i iznenađujućim.

Prema objavljenoj listi, neki od strimera zarađivali su milione dolara od 2019. godine, a većina je te brojke i potvrdila.

– Svi podaci o meni 100 posto su tačni – rekao je Skot Heljer, poznatiji kao tehMorag.

Haker koji je objavio podatke upotrebio je hešteg #DoBetterTwitch, izmjenjenu verziju #TwitchDoBetter, koju su članovi zajednice mjesecima upotrebljavali ističući poruke mržnje, posebno prema ženama, kojima su bili bombardovani, piše b92.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu