Gradovi

"Sajmovi su prilika da predstavimo svoje proizvode" Prvi bazar zimnice i rukotvorina u Janji kod Bijeljine (FOTO)

Prvi bazar zimnice i rukotovorina, koji se danas održava u Domu kulture u Janji kod Bijeljine, okupio je dvadesetak izlagača iz cijele BiH.

"Sajmovi su prilika da predstavimo svoje proizvode" Prvi bazar zimnice i rukotvorina u Janji kod Bijeljine (FOTO)
FOTO: S.R.MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Vrijedne žene preduzetnice, izložile su svojih ruku djelo a posjetioci mogu da pogledaju i kupe salate, džemove, slatka, sokove i likere, ali i rukotvorine, vez, tkanje, suvenire. 

Ovakve manifestacije doprinose afirmaciji ženskog preduzetništva i omogućavaju lakši plasman proizvoda, slažu se i učesnici i posjetioci. 

Ramiza Bogaljević iz Udruženja žena „Žena“ Janja, koje je organizovalo ovu manifestaciju, napominje da žene mogu sve – bilo da zimnicom i rukotovorinama dopunjavaju budžet ili im je to osnovni izvor prihoda.

– Neke su zaposlene, neke ne. Ali sve rade po kući, njivi. Za sve su spremne samo da doprinesu boljitku svoje porodice i okoline – kaže ova Janjarka.

Članice udruženja Udruženja porodični i ruralni edukativni centar iz Živinica predstavile su se slatkim i slanim programom zimnice.

– Svi naši proizvodi pravljeni su  po receptima naših majki i nena. I nastojimo ih prenijeti budućim generacijama. Na taj način čuvamo i svoju tradiciju – kaže Nesiba Nurkić.

Sajamske manifestacije ne propušta ni Mira Mitrović iz Bijeljine.                  

– Proizvodim likere od moje rakije i voća koje uzgajam na Majevici. Imam liker od žalfije sa medom, likere od aronije, jagode, višnje, ribizli, crnog grođža, breskve, dunje, zove, u pripremi je i od mušmule. Sajmovi su prilika da predstavimo svoje proizvode, upoznamo ljude sa sličnim interesovanjima, razmijenimo iskustva i naučimo nešto novo – kaže ova Majevičanka.

Posjetioci bazara u Janji mogu da vide tkane, vezene, heklane, pletene radove,  rukotvorine od papira i ostalih materijala, nakit,  ali i druge proizvode. Pažnju posjetilaca izazvali su i dekupaž radovi Nataše Lazarević.

– Raduje me kada vidim da se te sitnice koje pravim za svoju dušu, dopadaju i drugima. Teško je nabaviti potrebne materijale, kvalitetne akrilne boje ali snalazim se. Potrebno je mnogo ljubavi, strpljenja i veštine ali nije teško kad se voli – kaže Nataša.

Zadovoljni su i posjetioci, koji su imali priliku i da probaju specijalitete domaće kuhinje. Tima Šerifović nada se da će ovaj bazar postati tradicionalan.

– Lijepo je da ove vrijedne žene pokažu šta prave. Naše je da ih podržimo koliko možemo  – kaže ova mještanka Janje. Njeno mišljenje podržava i Slavko Mihajlović iz Bijeljine.

 –  Ima za svakoga po nešto. Najviše su me obradovali neki kolači, koje sadašnje domaćice rijetko prave, a koje smo jeli kod svojih majki i baka – ističe Mihajlović.

Učesnici bazara ističu da su ovakvi bazari i sajamske manifestacije prilika da se afirmišu domaći proizvodi i potencijali u proizvodnji zdrave hrane kojima Semberija raspolaže.

Prihvati notifikacije