Hronika

SAKAN ODBACUJE OPTUŽBE POLICIJE "Ovo je napad na mene zato što sam kandidat za načelnika"

Načelnik Kotor Varoša Zdenko Sakan kaže da su neistinite optužbe policije da je oštetio budžet Republike Srpske za 185.000 maraka.

SAKAN ODBACUJE OPTUŽBE POLICIJE "Ovo je napad na mene zato što sam kandidat za načelnika"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Sakan u razgovoru za Srpskainfo isitiče da je ovo samo udar na njega zbog izbora.

-Već 40 godina se eksploatiše šljunak i to sve opštine rade, a našli su sada da napadaju mene, samo zbog toga što sam kandidat za načelnika na izborima. Taj šljunak smo koristili da popravimo puteve koji su uništeni u poplavi kako bi ljudi mogli otići doktoru i vratiti se kući – poručio je Sakan.

Podsjetimo, PU Banjaluka je podnijela izvještaj protiv Sakana zbog sumnje da je malverzacijama prilikom iskopavanja šljunka oštetio budžet za 185.000 maraka.

Portparol Policijske uprave Banjaluka Danijela Mučibabić je rekla, navodeći inicijale, da se Sakan tereti za protivzakonito zauzimanje i eksploatacija prirodnih bogatstava i dobara od opšteg značaja.

-Naime, Z.S. se sumnjiči da je u vremenskom periodu od 2017. godine do 2019. godine zloupotrijebio ovlaštenja načelnika opštine, zaključivši ugovore sa društvima ograničene odgovornosti iz Kotor Varoši, na osnovu kojih je omogućio nezakonitu eksploataciju mineralnih resursa, odnosno prirodnih bogatstava – pojasnila je Mučibabićeva.

Pročitajte još

Ona je dodala da je usljed toga eksploatisano 23.187 kubnih metara kamenog materijala iz prirodnih pozajmišta.

Izvor Srpskainfo pojasnio je da se eksplotacija šljunka odnosila na rekonstrukcije puteva i sanacije šteta nastalih od poplava.

– On je u dva odvojena slučaja iskoristio svoj položaj načelnika ove opštine i sklopio je ugovore sa privatnim firmama iz Kotor Varoša koja se odnose na ekpsloatacije pijeska – ističe naš sagovornik.

Dodaje da je prvi put eksploatisano oko 16.500 kubnim metra šljunka i time je pričinio štetu od oko 132.000 maraka, zatim je 2019. ponovo isto uradio i tom prlikom pričinjena je šteta od 53.000 maraka.

Naš je sagovornik pojasnio  je da je Sakan navodno dogovarao eskploataciju šljunka bez odobrenja Vlade Republike Srpske.