Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Salihović završio s davanjem iskaza: Smijenjenog glavnog tužioca ČEKA OPTUŽNICA

Hronika
Autor:

Foto: Dejan Božić/ RAS Srbija

Goran Salihović

Goran Salihović, pravosnažno smijenjeni glavni državni tužilac, završio je krajem prošle sedmice s davanjem iskaza u svojstvu osumnjičenog u Tužilaštvu BiH, saznaje „Avaz“.

Salihović je s iznošenjem odbrane na brojne dokaze Tužilaštva završio nakon skoro godinu od prvog poziva za ispitivanje, što je svojevrsni rekord kada je u pitanju davanje iskaza u nekom predmetu.

Osumnjičen je za zloupotrebu položaja i nesavjestan rad u službi, a teško kompromitovani bivši tužilac sumnjiči se i za brojne druge neregularnosti u radu Tužilaštva kojim je neuspješno rukovodio i za čijeg je mandata, prema navodima brojnih pravnih stručnjaka, ispunjavao isključivo želje i naredbe političkih mentora.

Nakon što je konačno ispitan, sada su na redu Tužilaštvo BiH i postupajuća tužiteljica Suada Pašić.

Kako Avaz saznaje, partijski „direktor“, kako stoje stvari, vrlo brzo će biti suočen s optužnicom i sudskim postupkom koji će do kraja ogoliti način njegovog rada u pravosuđu.

Čvrsti dokazi

Posebno se to odnosi na dokaze koji se tiču predmeta koje je Salihović čuvao u ladicama i koji su pronađeni tokom pretresa, a koje je držao po strani, te istrage stornirao ili obustavio.

Pod sumnjom je i da je vodio nezakonite istrage.

S obzirom na čvrste dokaze na osnovu kojih je i disciplinski kažnjen te pravosnažno smijenjen, optužnica protiv Salihovića sada je, bez obzira na opstrukcije pojedinaca, samo pitanje vremena.

U ovom slučaju radi se o neviđenoj sporosti i toleranciji prema Salihoviću kojem se omogućava da cijelu godinu sa slobode eskivira davanje iskaza. Primjerice, mnogi drugi prvo su pritvoreni, pa su tek onda mogli bilo šta objašnjavati, što takođe jasno ukazuje na dvostruke aršine i na pomaganje tužioca Pašić Goranu Salihoviću.

Suada Pašić, inače, važi kao dio Čamparine ekipe. Salihovićev slučaj je vrlo jednostavan za procesuiranje, pa maratonsko davanje iskaza očito daje za pravo onima koji smatraju da Salihovićev privilegovan status ima političko-nepotističku pozadinu.

Snimci ga razotkrili

Salihović se, podsjećanja radi, sumnjiči da je od pojedinih tužilaca, a što je utvrđeno i disciplinskim postupkom, sklonio predmete poput „Bobar“ i „Pavlović banke“.

Prošle godine je v. d. glavnog tužioca Gordana Tadić izjavila da je u Salihovićevoj kancelariji pronašla 110 predmeta.

Za pojedine istrage ovlastio je savjetnike iako nisu tužioci niti su bili ovlašteni. No audiosnimci su razotkrili njegove namjere jer se na jednom od njih jasno čuje kako daje upute da se pojedini predmeti sklone, a određeni političari prate u stopu.

Istragom je utvrđeno i da je Salihović nenamjenski potrošio oko 75.000 KM, što je bio novac namijenjen za troškove reprezentacije.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO