Svijet

"Samo se nadamo da je otet" Slučaj nestalog dječaka (2) u Francuskoj sve misteriozniji

Francuska policija okončava potragu za nestalim mališanom nakon što je pet dana pretraživala izolovano selo u francuskim Alpima, dok se zajednica i dalje nada da je mali Emil i dalje živ.

Nestao dječak u Francuskoj
FOTO: DRUŠTVENE MREŽE/SCREENSHOT

Dvogodišnji Emil Solej bio je na odmoru kod bake i djede u tihom seocetu Le Verne na jugu Francuske, kad je nestao 8. jula dok se igrao u dvorištu. Porodica se spremala da napusti kuću, a nestanak su otkrili baka i djed kad su došli da ga smjeste u auto. Uslijedila je frenetična potraga koja do sada nije dala rezultata o lokaciji mališana, a policija je u četvrtak pokrenula poslednji pokušaj da ga pronađu.

Istraga se proširuje na druge dijelove Francuske nakon neuspješne pretrage okoline sela. Teren u zoni potrage je brdovit i krševit s mnogo potoka, a region je na udaru toplotnog talasa s temperaturama koje premašuju 35 stepeni Celzijusa.

Gradonačelnik: “Samo se nadamo da je otet i da je živ”

U posljednjem razvoju dramatičnih dešavanja, gradonačelnik Le Vernea rekao je da je njihova “jedina nada da je Emil odveden i da je živ”. Fransoa Balik je u intervjuu za “Figaro” o mogućem uzroku nestanka dječaka ukazao da nema šanse da bi on mogao sam da preživi u divljini.

Pročitajte još

– Naša jedina nada je da je odveden i da je živ. To je posljednja stvar kojoj se možemo nadati, a već je užasno. Možemo da pomislimo da je neko ko je želio dijete prošao područjem, video ovog lijepog dječačića i odveo ga. Ne bi mogao sam da preživi u divljini, to je sigurno… Možemo razmatrati da je bila automobilska nesreća, da se vozač upaničio i sakrio tijelo (dječaka). To je jedna hipoteza – rekao je Balik.

Najbolja nada za nestalog mališana je da je on otet, ponovio je.

Bizarna poruka Emilove majke

Dok je nade da će mališan biti pronađen živ sve manje, društvene mreže pune su teorija o razlozima njegovog iznenadnog nestanka. Vjeruje se i da je majka dkečaka na Fejsbuku, na stranici posvećenoj molitvama za Emila, iznijela bizarno saopštenje, prenosi Miror.

– Molim vas molite se za časnu sestru Benoit Renkurel, mističarku ukazanja u (Sen Etjen le) Lou. Đavo je redovno odvodi u planine da je goni, a anđeli je vraćaju nazad – stoji u poruci potpisanoj sa “Emilova majka”.

Neki korisnici su rekli da je ovaj post “uznemirujuć”, dok su drugi skočili u odbranu “majke”. Miror nije mogao da potvrdi da li je Emilova majka zaista napisala taj post. Nju policija još nije imenovala.

Detalji o njoj generalno nisu poznati jer je policija malo toga otkrila o Emilovoj porodici. A neodgovorenih pitanja u vezi misterioznog nestanka dvogodišnjaka je sve više, ukazuje San.

Zašto je potraga otkazana?

Oko 800 ljudi učestvovalo je u potrazi za nestalim Emilom. Desetine policajaca i vojnika, uz podršku psećih timova i helikoptera, pretražili su 30 zgrada, 12 vozila i 12 hektara terena oko sela, a intervjuisali su 25 ljudi. U potrazi je učestvovalo i skoro 500 dobrovoljaca. Menadžer lokalnog restorana rekao je da je osoblje gledalo “svuda” za dječakom.

Istraga se proširuje na druge delove Francuske nakon neuspešne pretrage okoline sela. Teren u zoni potrage je brdovit i krševit s mnogo potoka, a region je na udaru toplotnog talasa s temperaturama koje premašuju 35 stepeni Celzijusa, prenosi Blic.

– Gledali smo po mjestima na kojima bi mogao da bude, zaista smo svuda tragali za njim – rekao je on.

Iz policijskih helikoptera je čak puštan snimak majčinog glasa sa zvučnika u nadi da će se dečak pojaviti. Kako to nije uspjelo, vlasti su odlučile da promijene taktiku i analiziraju podatke koje već imaju.

Lokalni tužilac Remi Avon rekao je u saopštenju prošlog utorka da masovna potraga nije dala nikakve tragove za rješavanje misterije dječakovog nestanka i da više neće biti slate grupe za potragu. Istakao je da bi dijete bilo nađeno u perimetru od dva dana da je bilo u području.

Međutim, istraga o uzrocima njegovog nestanka će se nastaviti.

Tužilac je upozorio da je nakon perioda od 48 sati, s obzirom na uzrast djeteta i trenutne intenzivne vrućine, njegov život veoma ugrožen. Tužilac je rekao da detektivi ispituju sve mogućnosti, uključujući da je dečak ubijen, otet ili da je imao neku nesreću.

– Trenutno nemamo traga, informacije, ničega što bi nam pomoglo da shvatimo ovaj nestanak – rekao je on.

Ali, Independent je prenio da je francuska policija našla tragove krvi na jednom automobilu tokom potrage. Uzorci su poslati na analizu, a izvor iz istrage rekli su da još nemaju potvrdu da li je u pitanju ljudska krv.

– Možda je i to neki stari trag, zato smo svi oprezni – rekao je izvor.

Šta su rekle komšije?

Emil, koji je iz Buš di Rona kod Marseja, opisan je kao plavokosi dječak braon očiju koji je na dan nestanka nosio žutu majicu, bijeli šorc i cipele za planinarenje.

Vidjele su ga najmanje dvije osobe nakon što je napustio kuću bake i djede. Ali, kako su rekli, “izgubili su ga iz vida”.

Izvor blizak istrazi rekao je “Depešu” da su dvoje svjedoka koji su “potvrdili da su vidjeli dijete kako samo šeta u vrijeme njegovog nestanka pouzdani ljudi” kojima “potpuno vjeruju”.

Nije poznato zašto brižne komšije nisu provjerile da li je dijete bez nadzora dobro, ili pokušale da ga vrate kući.

Da li je porodica umješana u nestanak dječaka?

Odsustvo roditelja iz javnosti podstaklo je spekulacije da je porodica umiješana u nestanak mališana. Pojavile su se neke informacije o njihovoj prošlosti.

– Porodica se okupljala sa tetkama i ujacima djeteta, svih uzrasta, uključujući neke maloljetnike. Emil je viđen u subotu ujutro zajedno sa drugom djecom – rekao je izvor policije.

Lokalni žitelj rekao je “Figaru” da je bilo “nekih prepirki među djecom” nekoliko dana prije Emilovog nestanka. Na pitanje da li je moguće da je u nestanak umiješana porodica dečaka, izvor je rekao “Depešu” da je to teorija koju policija istražuje između ostalog.

Da li je nestanak dječaka povezan sa očevom prošlošću?

Potvrđeno je da policija istražuje desničarsku pozadinu roditelja.

Dečakov otac Kolomban Solej nekada je bio povezan s ekstremno desnom grupom Aksion Fransez i neofašističkom grupacijom Bastion Sosial. Porodica je podržavala stranku Rekonkvest, koju predvodi kontroverzni Erik Zemur. Izvor Dejli mejla je rekao da je policija ispitivala očevu prošlost nakon što je uhapšen zbog “napada na strance” 2018.

– Napravićete mnogo neprijatelja kad ste saveznik Erika Zemura ili grupa poput Aksion Fransez i Bastion Sosial. Nijedna teorija u vezi Emilovog nestanka nije isklkjučena pa se naravno ova pozadina ispituje. Može biti da je otmica povezana sa političkim neprijateljima – rekao je izvor.

Kao slučaj nestalog Janisa

Lokalni političar rekao je da ga ovo podseća na slučaj Janisa Mora (3) koji je nestao iz Ganagobija na francuskim Alpima u maju 1989. dok se igrao sa prijateljima.

– Bio sam gradski službenik i učestvovao sam u potrazi za malim Janisom – rekao je gradonačelnik Ganagobija Silvi Belmont.

Mali Janis do danas nije nađen. Danas bi imao 37 godina.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu