Politika

"Sankcije bi radikalizovale situaciju u BiH" Dodik je ovako reagovao na pismo američkog državnog sekretara

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik otkrio je danas kako se u pismu američkog državnog sekretara Antonija Blinkena članovima državnog predsjedništva najavljuju sankcije.

"Sankcije bi radikalizovale situaciju u BiH" Dodik je ovako reagovao na pismo američkog državnog sekretara
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Vjerujem da je za bošnjačku javnost to dobra vijest – zaključio je Dodik.

Na pitanje reporterke N1 šta je bio sadržaj pisma koje je prenio savjetnik State Departmenta Derek Kolet, Dodik je kazao, između ostalog, da su najavljene sankcije.

– Ja sam rekao – samo vi uvodite sankcije, mi ćemo provoditi našu politiku. Ako je Amerika spala na to da provodi sankcije i da njihovi službenci po BiH zovu raznim telefonima i prijete – pokazuje da su u funkciji jednog naroda – bošnjačkog. Ako se u Bosni i Hercegovini Srbi i Hrvati ne osjećaju dobro, a Amerikanci jesu, onda je to neka američka zemlja. Trebali bi onda da budemo 51. savezna država. Mislim da će SAD kad, tada morati provoditi realne politike, a ne da prijete sankcijama. To više ne igra kod ljudi u Republici Srpskoj – poručio je Milorad Dodik.

Pročitajte još

Dodao je kako bi sankcije samo još više radikalizovale situaciju u državi.

– Sankcije bi učinile stvari nepovratnim po funkcionisanje BiH. Sankcije više ne mogu zastrašiti narod. Mi radimo za narod, a ne za američke interese – kazao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Dodik je ispričao kako je predstavnicima međunarodne zajednice predložio da se sankcionišu oni koji prijete ratom. Kazao je da treba i NATO vojno intervenisati…

– Mislim da bi za njih bilo bolje, da bilo ko pokrene vojske aktivnosti, da će NATO bombardovati, da kažu – roknućemo raketu tamo gdje se pokrećete – naveo je Milorad Dodik, prenosi N1.

Prihvati notifikacije