Svijet

“SANKCIJE KONTRADIKTORNE MEĐUNARODNOM PRAVU” Berlin ne mijenja stav u vezi sa ruskim gasovodom

Sankcije koje je Vašington uveo projektu izgradnje ruskog gasovoda "Sjeverni tok dva" kontradiktorne su međunarodnom pravu, izjavio je ambasador Njemačke u Rusiji Geza Andreas fon Geir.

“SANKCIJE KONTRADIKTORNE MEĐUNARODNOM PRAVU” Berlin ne mijenja stav u vezi sa ruskim gasovodom
FOTO: O. BUNIĆ/RAS SRBIJA

On je na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu naglasio da Njemačka neće promijeniti stav u vezi sa projektom “Sjeverni tok dva”.

– Trenutno su u toku važni pregovori američkih i njemačkih vlasti, a jedna od tema je „Sjeverni tok dva”. Međutim, naš stav o tom pitanju je jasan i neće se promijeniti: ubijeđeni smo da je energetsku bezbjednost i energetsku politiku treba da odrede isključivo Evropljani, a ne stranci”, rekao je Fon Geir.

Prema njegovim riječima, ekstrateritorijalne sankcije nisu primjenjive, jer se kose sa međunarodnim pravom, javio je “Sputnjik”.

SAD se od samog početka protive projektu izgradnje ruskog gasovoda i tvrde da pomenuti cjevovod predstavlja opasnost za evropsku bezbjednost. Vašington povremeno uvodi sankcije zbog projekta, uprkos protestima Rusije, Njemačke i drugih evropskih zemalja.

Prihvati notifikacije