Svijet

"SANKCIJE NARUŠAVAJU BEZBJEDNOST" Talibani upozoravaju da će neprestani pritisak izazvati talas izbjeglica

Talibani su danas upozorili evropske i američke predstavnike da će neprestani pokušaji vršenja pritiska na njih putem sankcija narušiti bezbjednost i da bi mogli izazvati talas ekonomskih izbjeglica.

"SANKCIJE NARUŠAVAJU BEZBJEDNOST" Talibani upozoravaju da će neprestani pritisak izazvati talas izbjeglica
FOTO: STRINGER/EPA

Vršilac dužnosti avganistanskog ministra spoljnih poslova Amir Kan Mutaki rekao je u razgovorima u Dohi zapadnim diplomatama da “slabljenje administracije u Kabulu nije ni u čijem interesu jer ima direktne negativne posljedice na svijet u bezbjednosm sektoru i ekonomsku migraciju iz zemlje”.

Talibani su nakon dvadesetogodišnjih sukoba u avgusti ove godine sa vlasti svrgle avganistanske vlasti koje su imale podršku SAD i proglasili su Islamski Emirat.

Međutim, napori za stabilizaciju te zemlje, koja se suočava i sa napadom ekstremista iz “Islamske države-Korasan”, narušeni su međunarodnim sankcijama.

– Tražimo od država svijeta da ukinu postojeće sankcije i omoguće normalan rad banaka kako bi humanitarne organizacije i administracija mogle da isplaćuju plate zaposlenima iz sopstvenih rezervi i međunarodne finansijske pomoći – naglasio je Mutaki.

Prihvati notifikacije