Društvo

ŠANSA U PRETOVARU ROBE Novi pregovori o čišćenju plovnog puta Save

Teškoće u poslovanju JP „Luka Brčko“ obilježile su i prošlu godinu, koju su karakterisala dva vrlo različita perioda. Od januara do kraja juna ostvarenje prihoda je bilo 103 odsto, dok su u drugom dijelu godine prihodi bili znatno niži od rashoda i iznosili su 83 odsto.

ŠANSA U PRETOVARU ROBE Novi pregovori o čišćenju plovnog puta Save
FOTO: CVIJETA KOVAČEVIĆ/RAS SRBIJA

Razlog ovakvih vrlo čestih oscilacija u poslovanju Luke su vremenski uslovi i vodostaj Save.

Mi na to ne možemo uticati, a svi pokušaji Svjetske i Evropske banke za obnovu i razvoj da se to riješi nisu naišli na razumijevanje. Sada smo ponovo u razgovorima sa Svjetskom bankom o kreditu koji bismo koristili za čišćenje plovnog puta Save, ali to ide veoma sporo i teško – kaže direktor Luke Marinko Viljušić.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić kaže da je riječ o velikom projektu u koji je uključeno više zemalja iz sliva rijeke Save.

– Brčko distriktu bi prema preliminarnom dogovoru za različite projekte trebalo da pripadne 13,7 miliona evra. To je zaista ogroman novac, ali ne ide to tako brzo. U ovoj godini bi trebalo da se obave pripreme, a da realizacija krene 2020. godine – rekao je Milić.

Pojasnio je da je uglavnom riječ o grantu koji je 80 odsto ukupnog novca, a dio bi bio utrošen i za revitalizaciju „Luke Brčko“ prema prioritetima koje je dostavio menadžment preduzeća.

Foto Cvijeta Kovačević/RAS Srbija
Foto Cvijeta Kovačević/RAS Srbija
Siniša Milić

I dok je kredit Svjetske banke za uređenje plovnog puta Save u pripremi, odobreni kredit Evropske banke za obnovu i razvoj za revitalizaciju Luke je u fazi mirovanja.

– Ovaj projekat je zastao pred institucijama Brčko distrikta koje su trebale da odobre subsidijarni sporazum. Taj problem nije okončan i još uvijek je tamo gdje je i nastao, u odbijanju dijela članova Vlade i politike da odobri taj ugovor – kaža Milić.

Ističe da Luka treba da dobije svoje mjesto u ovim projektima i da se njeno poslovanje unaprijedi.

– Budući da je BiH podržala kredit sa Evropskom bankom, Luka je preduzeće od strateškog interesa i za BiH, a ako se vratimo u nedavnu prošlost tokom arbitražnog procesa, jedan od argumenata Federacije BiH u sporu za Brčko bio je izlazak na rijeku Savu i revitalizacija. Sad se postavlja pitanje da li se od tog stava odustalo ili ne, ali smatram da je revitlizacija Luke potrebna i da ćemo na ovaj ili onaj način do toga i doći – rekao je Milić.

Da bi koliko-toliko smanjili probleme u poslovanju, u Luci su odlučili da ne zavise isključivo od pretovara roba koje dolaze brodovima. Nabavili su manipulator za pretovar roba i sada su u pregovorima sa špediterima.

– Krenuli smo u razgovore sa špedicijiama i vlasnicima kontejnera. Očekujemo da ćemo početkom februara ili marta početi pretovar roba iz kontejnera koje će nam dolaziti iz luka Rijeka i Kopar, a moguće i iz Ploča. Razgovaramo i sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH o mogućnosti carinjenja roba na terminalu u Luci Brčko – ističe Viljušić.

Bošnjaci osporili kredit

Saglasnost na odluku o kreditnom zaduženju za Luku u iznosu od 10 miliona evra osporili su krajem 2017. bošnjački članovi Vlade, jer su smatrali da se najveći dio zaduženja odnosio na projekte koji nisu direktno vezani za Luku.

Uslijedila je inicijativa za promjenu ugovora o zaduženju za revidirani projekat u iznosu od osam miliona evra, od čega je pet miliona kredita i tri miliona grant sredstava, ali ona do sada nije formalizovana odlukama i saglasnostima institucija Distrikta

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu