Politika

"Provociranje debate o Brčkom je besmisleno" OHR podsjeća na obaveze iz Konačne arbitražne odluke za Distrikt

Administrativna i teritorijalna struktura Bosne i Hercegovine je jasna, kao i status Brčko Distrikta u skladu sa Konačnom odlukom i Amandmanom I na Ustav BiH, saopšteno je iz OHR.

zgrada OHR u Sarajevu
FOTO: BOSNAINFO

Kako kažu, država i oba entiteta preuzeli su trajne pravne obaveze prema Dejtonskom mirovnom sporazumu i Konačnoj arbitražnoj odluci za Brčko.

– Provociranje debate o ovoj temi je besmisleno i odvlači pažnju od pitanja koje bi trebalo biti u fokusu, a to je razvoj samog Brčkog. Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt Džonatan Menuti podsjeća na opredijeljenost lokalnih zvaničnika, koja je navedena u njihovoj zajedničkoj izjavi iz decembra 2021. godine, da zajedno rade na postizanju većeg napretka Brčkog i da ne dozvole da se Distrikt koristi za podizanje tenzija i političke razmirice na bilo kom nivou – saopšteno je.

Pročitajte još

Kako navode u OHR, entiteti i državni nivo vlasti takođe imaju obavezu da pomognu napredak Brčkog.

– Prema Konačnoj odluci, entiteti su dužni podržavati jedinstven status Brčkog, tako da se Distrikt ne smije instrumentalizovati bilo u političkim potezima ili u retorici. Uspješna provedba Konačne odluke i završetak rada Arbitražnog suda zavise od potpunog poštivanja ovih obaveza od strane entiteta, te uspješnog, neprekidnog i nezavisnog funkcioniranja institucija Distrikta. Supervizor i predsjedavajući arbitar će nastaviti pažljivo pratiti sva dešavanja u tom pogledu – kažu iz OHR

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu