Banjaluka

Saradnja Banjaluke i Bijeljine: Radojičić U GOSTIMA kod Mićića

Delegacija Banjuke, koju je predvodio gradonačelnik Igor Radojičić, boravila je danas u zvaničnoj posjeti Gradskoj upravi Grada Bijeljine, gdje su sa gradonačelnikom Mićom Mićićem i saradnicima razgovarali o budućoj saradnji i razmjeni iskustava o radu gradskih uprava dva grada.

Saradnja Banjaluke i Bijeljine: Radojičić U GOSTIMA kod Mićića
FOTO: GRAD BANJALUKA

Kako je naglasio Radojičić, samim tim što je Banjaluka veći grad, to ne znači da ima sva rješenja koja su dobra ili bolja.

-Naprotiv, često neke sredine su napredovale u pojedinim oblastima i mogu ponuditi i bolja rjšenja. Ovdje su danas naši načelnici da čuju iskustva u oblastima prostornog planiranja, komunalnih radova, saobraćaja, pravnog zastupanja i slično rekao je Radojičić.

Na današnjem sastanku u Gradskoj upravi Bijeljina, Grad Banjaluka je predstavio prioritete u radu.

-Radimo na nekoliko starteških dokumenata, od kojih su strategija razvoja, novi Urbanistički plan i prvi put dobićemo Startegiju kulture, kao i niz kapitalnih ulaganja. Radićemo i jednu potpuno novu sportsku dvoranu, most, šest kružnih raskrsnica, sufinansiramo sanaciju 12 osnovnih škola i tri srednje škole, rekonstrukciju kapitalnog vodovodnog sistema „Crno vrelo“ i više lokalnih vodovoda – naveo je gradonačelnik Radojičić.

Jedna od tema današnjeg razgovora dvojice gradonačelnika, bila je o mogućnostima gradova u vezi sa javno-privatnim partnerstvom. Prema njegovim riječima, i Banjaluka i Bijeljina su zainteresovani za snažnu lokalnu zajednicu, za decentarlizovan sistem u kojem će naši gradovi imati različite instrumente u upravljanju.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, rekao je da je Banjaluka urbanistički uspješno riješila zaobilaznice i lijepe široke ulice, a da Bijeljina to nije mogla tako da uradi.

-I dalje radimo na završetku kanalizacije i sada je tu veliki problem sa prašinom i makadamom, a za asfaltiranje svih tih ulica nam trebaju zanačajna ulaganja, i to nam je sada kapitalni projekat – rekao je Mićić.

On je naveo da dva grada imaju i sličnosti, ali i različitosti, napomenuvši da se Bijeljina više bavi poljoprivredom, dok Banjaluka ima razvijenu privredu, te riješeno urbanističko pitanje.

-Od Banjaluke prvo treba prepisati dječija igrališta – naveo je Mićić.

Prema njegovim riječima, u Bijeljini bi, po ugledu na Banjaluku, trebalo izgraditi i sportsku dvoranu sa tri do četiri hiljade mjesta.