Društvo

ŠARČEVIĆ O PRVIM DANIMA ŠKOLE “Ova stvar dokazuje da mjere daju rezultate”

Prošle su dvije nedjelje od početka školske godine, a virus korona potvrđen je kod pet učenika u pet škola u Beogradu i četvoro đaka u školama u Kragujevcu.

ŠARČEVIĆ O PRVIM DANIMA ŠKOLE “Ova stvar dokazuje da mjere daju rezultate”
FOTO: R. GETEL/RAS SRBIJA

U svakoj školi pojavio se po jedan zaraženi učenik, tako da nije bilo širenja virusa unutar jednog odjeljenja, što potvrđuje da preduzete mjere daju rezultate, piše Tanjug.

U Ministarstvu prosvjete kažu da Prosvjetna inspekcija sprovodi preventivne, savjetodavne posjete i nenajavljene kontrole školama, kako bi provjerili da li se mjere poštuju.

Za nepoštovanje mjera i slabosti koje se primijete najprije se daju opomene direktorima.

– Taj model je dao dobre rezultate i škole su dobro reagovale. U toku prošle nedjelje bilo je devet opomena u sistemu od oko 2.000 ustanova, a ove nedjelje nijedna – rekao je ministar prosvjete Mladen Šarčević.

On je naglasio da su podaci o malom broju zaražene djece dobar pokazatelj da se može nastaviti s primjenom ovog modela nastave.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Institut za javno zdravlje “Batut” dao je jasne smjernice kako se škole ponašaju ukoliko se pojave zaraženi učenici.

Ako se pojavi jedan zaražen učenik u odjeljenju i ako je pohađao nastavu u periodu do 48 sati prije početka simptoma u tom odjeljenju, nalaže se nošenje maski svim učenicima tokom cijelog boravka u školi, uključujući i tokom časova.

Pojačavaju se mjere opšte i lične higijene, a posebno mjera pranja i dezinfekcije ruku. Učionica se čisti, a sve površine koje se često dodiruju (klupe, stolice, prekidači, kvake, kvake na protzorima, čiviluci, ormatići) osoblje škole dezinfikuje sredstvom na bazi alkohola, prenosi Telegraf.

Ako se pojave dva potvrđena slučaja u jednom odjeljenju, svi učenici tog odjeljenja se rješenjem sanitarne inspekcije stavljaju u samoizolaciju u trajanju od 14 dana. Tokom perioda samoizolacije nastava se prati onlajn.

Učionica se generalno čisti, a sve površine koje se često dodiruju (klupe, stolice, prekidači, kvake, kvake na protzorima, čiviluci, ormatići) se dezinfikuju sredstvom na bazi alkohola.