Svijet

SATIMA ZAGLAVLJENI U GUŽVI Demonstranti blokirali most između Amerike i Kanade

Kanadski demonstranti koji zahtijevaju ukidanje pravila o obaveznoj vakcinaciji protiv kovida 19 blokirali su most "Ambasador" koji povezuje američki grad Detroit i kanadski grad Vindzor, saopštila je danas pokrajinska policija Ontarija.

SATIMA ZAGLAVLJENI U GUŽVI Demonstranti blokirali most između Amerike i Kanade
FOTO: ANDRE PICHETTE/EPA

Vozačima koji se kreću ka graničnoj tački mosta Ambasador u pravcu zapada savjetuje se da planiraju alternativni put do granice preko zbog tekućih demonstracionih aktivnosti u oblasti Vindzora, saopštila je policija na “Tviteru”.

Kanadska televizija “Si-Bi-Si njuz” javila je da je most blokiran sinoć.

U izvještaju se navodi da su demonstranti rekli da neće napustiti most, već da su jednu liniju ostavili otvorenom za saobraćaj za prelazak granice SAD i Kanade.

Ipak, saobraćaj je navodno gust, a neki kamioni su satima zaglavljeni na mostu.

Pročitajte još

Emiter je, takođe, citirao Kanadsku graničnu službu koja je saopštila da je svim vozačima savjetovano da pređu granicu kroz tunel 4,5 kilometara istočno od mosta.

Protesti traju širom Kanade od sredine januara, uz učešće više hiljada vozača kamiona i drugih demonstranata koji se protive obaveznoj vakcinaciji za kamiondžije koji prelaze granicu SAD i Kanade.

Protesti ovog vikenda uključivali su političke parole protiv kanadskog premijera Džastina Trudoa. Gradonačelnik Otave proglasio je vanredno stanje u nedjelju, 6. februara, a Trudo je iz bezbjednosnih razloga premješten iz Otave u svoju obližnju ljetnju rezidenciju.

Prihvati notifikacije