Biznis

Satnica 10 evra ali niko neće da radi: Turistička sezona pred vratima, a Hrvati u strahu da neće imati dovoljno sezonaca

Turistička sezona je pred vratima, a s turističkom sezonom raste i potražnja za radnicima. Praksa pokazuje da niko ne želi čistiti apartmane ni za 10 evra po satu.

UGOSTITELJSKI RADNICI
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Bez sobarice, kuvarice, konobara hotel ne može funkcionisati, bez mene može, ali bez sobarice ne. Vi radniku trebate dati sve ono što svaki čovjek zaslužuje. Ugodnu platu, ugodno radno mjesto, dobru atmosferu – jasan je Domagoj Grgić, direktor jednog hotela.

Zato su se za sezonu propremili. Oni koji nisu traže na sve strane. Društvene mreže zatrpane su oglasima, ali i komentarima, piše Dnevnik.

– Tražim čistačicu za sobe u Splitu. Šest soba radi se od 10 sati svaki dan. Četiri do pet sati rada, plata 5.000 do 6.000 kuna u evrima – samo je jedan od oglasa, koji nerijetko pokrenu žustre rasprave u komentarima.

– U Labinu i Rabcu 100 kuna jedan sat pa ti vidi računicu – poručuju jedan korisnik na šta je uslijedio grub odgovor: “Jel vas sram ponuditi takvu platu za toliki posao”

Pročitajte još

Da je posao još uvijek degradiran, govori Ivana Klobučarić, vlasnica preduzeća za čišćenje. Radnike je kaže teško naći, i svi bi prema njenim riječima radili “na crno”. Ima dvije ma dve zaposlene koje čiste kancelarije i zgradu do igraonice, dok apartmane više ne.

– Svi misle da znaju čistiti, no nije to baš tako. Uhvatiš se u koštac kad moraš u četiri apartmana u tri do četiri sata očistiti svaku šolju, viljušku, kašiku. Sve mora biti besprijekorno i onda shvatiš zašto se žene žale: ja ne mogu, ja sam umorna, ja sam na rubu živaca – poručuje Klobučarić. Posao čistača je u top 10 najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije