Društvo

SAVČIĆ O POBOLJŠANJU STATUSA BORACA “Vlada bezuslovno prihvatila sve naše prijedloge”

Predsjednik Boračke organizacije Republike srpske Milomir Savčić izjavio je da su predstavnici Vlade Srpske prihvatili sva tri prijedloga ove organizacije.

SAVČIĆ O POBOLJŠANJU STATUSA BORACA “Vlada bezuslovno prihvatila sve naše prijedloge”
FOTO: SRNA

Radi se o poboljšanju status i položaj nezaposlenih demobilisanih boraca, kao i da će nezaposleni borci dobijati dodatak od oko 70 KM mjesečno.

Savčić je naveo da će visina naknade zavisiti od broja mjeseci provedenih u zoni borbenih dejstava.

On je podsjetio da je Predsjedništvo BORS u maju donijelo odluku da se pred Vladu Srpske izađe sa zahtjevom da se nezaposlenim borcima obezbijede redovna mjesečna primanja u visini mjesečnog boračkog dodatka, što je prihvaćeno bez problema.

– Rečeno nam je da se za taj broj ljudi mogu obezbijediti primanja, ali su od nas tražene garancije da se radi zaista o oko 7.900 ljudi, da se ne bi kasnije ispostavilo da je taj broj višestruko veći – pojasnio je Savčić za Glas Srpske.

Savčić je istakao da je prihvaćen i prijedlog da se visina sredstava za samozapošljavanje nezaposlenih boraca podigne sa 7.000 na 10.000 KM, kao i da se vodilo računa o nezaposlenim borcima kojima je urušeno zdravlje i nisu u stanju da rade, pa će se raditi određena socijalna karta da bi bili identifikovani.

On je potvrdio da je sa predstavnicima Vlade Srpske razgovarao i na koji način pomoći bivšim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske i Vojske Srpske koji su uhapšeni pod optužbom za ratne zločine.

Prema procjeni BORS, dodao je, svakom optuženom je za izlazak na jedno ročište potrebno oko 200 KM i to pod uslovom da ima advokata po službenoj dužnosti koga plaća sud.

– Pošto se prosječno dva puta mjesečno ide na ročišta, tražili smo da se finansijski pomogne tim ljudima i zaključak je da će se određena sredstva dostaviti Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih preko koga će se pomagati odbrana optuženih – naglasio je Savčić.

On je napomenuo da je Boračka organizacija na usluzi svim optuženima za ratne zločine kada je riječ o pružanju pravne pomoći, te istakao da je problem što većina traži samo novčanu pomoć.

– Misle da će time riješiti sve, čak i kada im se daje neki dokument koji može doprinijeti njihovom direktnom oslobađanju, ali većina optuženih to, nažalost, ne razumije – rekao je Savčić.