Društvo

Savez sindikata mijenja politiku: Radnički benefiti ubuduće SAMO ZA NJIHOVE ČLANOVE

Savez sindikata Republike Srpske smatra da se nova radnička prava, za koja se izbore u kolektivnom ugovoru, ubuduće trebaju primjenjivati isključivo na njihove članove.

Savez sindikata mijenja politiku: Radnički benefiti ubuduće SAMO ZA NJIHOVE ČLANOVE
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Zaključeno je to na sedmom Kongresu Saveza, koji je ove sedmice održan u Tesliću pod sloganom “Imam pravo više, član sam sindikata”.

Na mjesto predsjednice Saveza izabrana je Ranka Mišić, kojoj je ovo peti mandat, a za generalnog sekretara – Goran Stanković.

FOTO: VLADA RS
FOTO: VLADA RS

Istovremeno, usvojen je i Program rada do jula 2025. godine, te Rezolucija o sistemu plata u Srpskoj i o benefitima člana sindikata.

Ova rezolucija, kako navode iz Sindikata, predviđa rad na posebnim zakonskim propisima, jer trenutno način utvrđivanja i visine plate nije potpuno i jasno određen.

Pročitajte još

– Iako se plata, prema Ustavu RS, utvrđuje samo zakonom i kolektivnim ugovorom, u praksi se obračun i visina plate utvrđuju pravilnikom o radu i drugim opštim aktima poslodavaca, te ugovorom o radu, a nisu jasno definisani ni elementi osnovne plate i pojma radnog učinka – navode iz Saveza.

Zbog svega, oni će u narednom periodu, između ostalog, tražiti izmjene zakonskih i podzakonskih propisa kojima će se utvrditi da se plata može utvrđivati isključivo zakonom i kolektivnim ugovorom.

Rezolucijom o benefitima člana sindikata, koja je takođe usvojena na Kongresu, Savez sindikata RS tražiće i da se nova prava ili povećan obim prava u odnosu na zakonske propise, za koja se izbori sindikat u kolektivnom ugovoru, odnose isključivo na njihove članove.

– Svaki radnik ima pravo izbora da donese odluku da li će postati član sindikata, tako i Sindikat mora imati pravo da se svi benefiti, koje ugovori ili ostvari, odnose samo na članove sindikata – poruka je iz Saveza.

Prihvati notifikacije