Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Savezu opština i gradova RS stigao zahtjev porodica poginulih: Traže da ih potpuno oslobode TROŠKOVA LEGALIZACIJE

Društvo
Autor:

Foto Dejan Božić/RAS Srbija

Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila traži od opština i gradova u RS da jednoglasno oslobode ove kategorije plaćanja troškova legalizacije.

Inicijativu su već podnijeli Savezu opština i gradova RS čije predsjedništvo bi trebalo da je razmotri na prvoj narednoj sjednici, najvjerovatnije krajem avgusta.

Predsjednik ove organizacije Nedeljko Mitrović kaže da očekuju da sve lokalne zajednice u svojim pravilnicima o subvencijama za legalizaciju, koje treba da donesu nakon što je nedavno usvojen Zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata u RS, potpuno oslobode porodice poginulih boraca, te ratne vojne invalide obaveze plaćanja tih naknada.

– Prethodni zakon je to isto predviđao, tako da se nadamo da će sve opštine i gradovi u svoje pravilnike sada unijeti iste odredbe koje su prethodno bile u zakonu. Ne vjerujem da će neko drugačije uraditi. Osim toga, tražili smo i novost u odnosu na taj dosadašnji zakon, u smislu da se ove kategorije stanovništva oslobode i plaćanja takse za pretvaranje poljoprivrednog u građevinsko zemljište, jer su te takse dosta velike, zavisno od zone. Nadamo se da će i to prihvatiti, bar za onaj dio zemljišta na kojem je objekat. Jer, i to se plaća puno, oko 1.000 do 2.000 maraka – kaže Mitrović.

Procjenjuje se, kaže, da bi se takve subvencije odnosile na nekoliko hiljada ljudi u RS, mada nema tačnih podataka o tome koliko ovih porodica još treba da legalizuje kuće. Smatra i da to ne bi mnogo oštetilo lokalne budžete.

Po novom zakonu o legalizaciji, podsjećamo, više nema prilike da svi legalizuju objekte po niskim cijenama, a određene popuste, odnosno subvencije mogu imati samo kategorije poput boraca, porodica poginulih boraca, siromašni i slično, koji legalizuju objekte manje od 400 kvadrata bruto površine. Odluke o tim subvencijama treba da donosu opštine i gradovi pojedinačno.

Podržati inicijativu

Predsjednik Saveza opština i gradova RS Ljubiša Ćosić kaže da su ovi zahtjevi realni, te da je moguće ove kategorije osloboditi troškova legalizacije.

– Mislim da će sve opštine to podržati, jer oduvijek postoji senzibilitet za te porodice i njihove probleme. Na taj način ih možemo i stimulisati da završe legalizaciju – kaže Ćosić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO