Društvo

SAVJET STRUČNJAKA Djeca uvijek daju signal, važno je da odrasli prepoznaju i reaguju

Psiholog-pedagog za predškolce Spomenka Divljan izjavila je danas da uvijek postoji znak kada se prati i poznaje dijete, da djeca uvijek daju neki signal, promjenu u ponašanju, a da je na odraslima da prepoznaju i reaguju na najmanju promjenu.

SAVJET STRUČNJAKA Djeca uvijek daju signal, važno je da odrasli prepoznaju i reaguju
FOTO: ROBERT GETEL / RINGIER

Ona kaže da bi roditelji, kada prepoznaju taj signal, trebalo da stanu, razmisle o tome, provjere, da se preispitaju i traže stručnu pomoć jer u vaspitno-obrazovnim ustanovama postoji tim stručnih saradnika, pedagoga, psihologa koji bi adekvatno mogli da pomognu.

Pročitajte još

– Postoje signali sigurno, djeca su nekada zatvorena i neće govoriti odmah. Treba im dati prilike, imati naviku da dijete zna da gradimo odnos povjerenja i roditelji i svi drugi odrasli koji okružuju dijete, i da na te prve signale i znake uhvatimo i prepoznamo i adekvatno reagujemo – objasnila je ona.

Ona kaže da je prepoznavanje nova tema u predškolstvu kojom se mora baviti sa još više usmjerene pažnje i dodaje da, prema pravilnicima i protokolima, postoje jasne procedure bilo kakvog ugrožavanja, nasilja, zlostavljanja i maltretiranja djece, po kojima  bi predškolska ustanova trebalo da reaguje.   

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije