Svijet

Savjetnik Bijele kuće demantovao navode “Iran nije obavijestio SAD o detaljima napada na Izrael”

Iran prošle nedjelje nije obavijestio SAD ni o vremenskom okviru za pokretanje napada na Izrael, niti o potencijalnim metama, izjavio je danas savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi.

Džon Kirbi
FOTO: MICHAEL REYNOLDS/EPA

On je potvrdio da su SAD razmijenile poruke sa Iranom, ali da nikada nije bilo informacija u vezi sa vremenskim okvirom ili metama napada, koji je Iran izvršio u noći između subote i nedjelje prenosi Rojters.

Kirbi demantuje navode

Kirbi nije objašnjavao koje poruke su SAD razmenile sa zvaničnim Teheranom, ali je potvrdio da su “lažni” svi izvještaji koji sugerišu da je Iran dojavio Vašingtonu da planira napad na Izrael.

Pročitajte još

– Iran nam nikada nije potvrdio ni vremenski okvir za napad, ni ciljeve napada. Ta priča da nam je Iran prenio poruku o tome šta namjerava da uradi je smješna – rekao je Kirbi.

Turski, jordanski i irački zvaničnici izjavili su u nedjelju da je Iran podijelio precizne obavještajne podatke o svojim planovima danima prije masovnog vazdušnog napada na Izrael, ali američki zvaničnici tvrde da zvanični Teheran nije upozorio Vašington po svemu sudeći u namjeri da izazove značajnu štetu.

Iranski izvori rekli su Rojtersu prošle nedjelje da je Teheran najavio Vašingtonu da će odgovoriti na napad Izraela na iranski konzulat u Damasku, ali da neće djelovati ishitreno i da će nastojati da izbjegne veliku eskalaciju u regionu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu