Politika

„SDS I PDP SU RADNE JEDINICE SDA“ Dodik pokazao koalicioni sporazum sa Mićićem

Izvršni komitet SNSD tvrdi da je glasanje SDS i PDP u Predstavničkom domu BiH za zakon o prestanku mandata članovima VSTS BiH eklatantan primjer izdaje interesa Republike Srpske, primjer produžene izdaje u vezi sa zaključcima Narodne skupštine, saopštio je predsjednik SNSD Milorad Dodik.

„SDS I PDP SU RADNE JEDINICE SDA“ Dodik pokazao koalicioni sporazum sa Mićićem
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

SDS i PDP su iz podaničkih razloga odbacili srpsko jedinstvo i odbranu RS na nivou BiH. Žao nam je zbog toga i obavještavamo javnost da su oni radna jedinca SDA u RS i to je opasno za Srpsku i njenu budućnost i interese. Odbacujemo zakon o VSTS usvojen na Predstavničkom domu i zadužujemo svoje delegate u Domu naroda da odbiju taj zakon – rekao je Dodik u pauzi sjednice Izvršnog komiteta.

Dodik je na konferenciji za novinare pokazao koalicioni sporazum sa Mićom Mićićem za lokalne izbore u Bijeljini, za koga tvrdi da je već potpisan sa strane Mićića. Potpredsjednik SNSD Radovan Višković je zadužen da finalizuje pregovore i potpiše sporazum.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Radujemo se saradnji na tom planu. Vjerujem da će Bijeljina biti dodatno stabilizovana i da će konekcija sa institucijama RS biti korisna za njihove građane. Ovdje SNSD pokazuje privrženost jedinstvenom djelovanju na prostoru RS sa svim faktorima koji žele tu saradnju – dodao je Dodik.

On je rekao da će u prvoj polovini marta u PS BiH u proceduri biti zakon o zamjeni stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i pozvao sve predstavnike naroda i entiteta na dijalog.

-SNSD zadužuje svoje funkcionere da na najširoj mogućoj osnovi razgovaraju sa stranim predstavnicima kako bi istakli argumente vezane za stavove RS o aktuelnoj situaciji. SNSD će nastaviti da čini napore kako bi se obezbijedio dijalog u BiH. Odbacujemo 1. mart kao lažnu predstavu o prazniku BiH, smatramo da je pokušaj majorizacije u BiH. Neprimjereno je ponašanje i odlazak stranih predstanika na tu kvazimanifestaciju. SNSD odbacuje kao akt pritiska pismo koje su Ambasada EU, OEBS i Ambasada SAD uputili srpskim zaposlenicima u organima BiH. Smatramo to kršenjem Bečke konvencije i miješanjem u unutrašnje stvari BiH i tražićemo od njihovih centara da se izjasne. Pokušaću da pitam Trampa da li je to stav američke administracije. Naročito je nadmena ova ambasadorka iz OEBS. Organizovaćemo javni miting u Istočnom Sarajevo u tražićemo da se taj miting preseli pred OHR u Sarajevu. Treba imati u vidu da smo sastanak sazvali ja kao član Predsjedništva BiH i Zoran Tegeltija predsjedavajući Savjeta ministara. Dakle, oni ovim derogiraju prava najviših zvaničnika u BiH da organizuju radne sastanke – rekao je Dodik.

Takođe, Klub SNSD je zadužen da u NSRS predloži i usvoji novi poslovnik kako bi se obezbijedila demokatska struktura i spriječilo „urušavanje ugleda NSRS od strane opozicije“.

Pročitajte još

-Izvršni komitet je osudio prijetnje Valentina Incka upućene RS i smatra da je to još jedan dokaz da je Incko u službi bošnjačkih političara. Smatramo da o tome Vlada treba da obavijesti zemlje potpisnice Dejtona kao i svjedoke – reko je Dodik.

Kako kaže, Vlada RS je zadužena da utvrdi odgovornost pojedinaca u Geodetskoj upravi RS zbog neizvršenja poslova i selektivne aktivnosti u vezi sa upisom zemljišta u katastar. Dodik je rekao da su ti propusti kasnije bili osnova za presude Ustavnog suda BiH.

Govoreći o prijetnjama sankcijama prema zvaničnicima RS, Dodik je rekao da Metju Palmer „čini sve da dobije punu međunarodnu koalicuju da bi kaznili RS“.

-U institucijama BiH nema odluka. SDS i PDP mogu da glasaju kako hoće. Ovo je jadno ponašanje SDS i PDP. Možete da vidite kako se na ovom zakonu o VSTS okupila bošnjačka politička elita, plus ovi naši kvislinzi Šarović i Borenović. Godinama sam ukazivao na probleme u pravosuđu, ali ako je došlo vrijeme da se to pitanje rješava, onda je glupo da sada smjenjujete VSTS, a da s nama ne razgovarate. Mi ćemo najvjerovatnije predložiti da se povuče naša saglasnost za formiranje VSTS, bez obzira što to neće proći u Domu naroda. Učinićemo to i za neke druge stvari. Mir u RS neće biti ugrožen, ali nećete nas eliminisati iz političkog djelovanja. Mi ne možemo da prihvatimo da ispadnemo glupi kao narod. Ili će BiH biti dio i našeg aranžmana, ili je neće biti. Preduzimajte sankcije koliko hoćete – poručio je Dodik.