Politika

"SDS može da se vrati na patriotske osnove, ali PDP nikad" Dodik poručio da je njegov politički cilj dejtonska pozicija Srpske

Moj politički cilj je dejtonska pozicija Republike Srpske, ono što u Dejtonu i Ustavu piše, a ono što su nam nametnuli mora da bude ponovo razmatrano, uređeno i dovedeno u okvire Ustava. Ono što su nametali visoki predstavnici ne može i neće ostati trajno i zato se stalno borimo da to dovedemo na dnevni red.

Milorad Dodik sjedi
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Rekao je ovo predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik, koji je i lider SNSD, rekao je da će 22. avgusta biti održan sastanak partnera u vlasti na nivou BiH, na kojem bi trebalo da bude realizovan dogovor postignut na sastanku u Sarajevu u ponedjeljak.

– Ono što smo se dogovorili, to će biti održano. To je urađeno u korist dodatnog pozicioniranja Republike Srpske. Nikada nisam ni krio da hoću da pozicioniram Republiku Srpsku – rekao je Dodik.

On je rekao da SDA pokušava svim silama da opstane kao pobjednik u FBiH i da zato napada Trojku.

– Mislim da je Republika Srpska u odličnoj poziciji, samo treba postojati nacionalni i narodni dogovor da više nikada neko ko pobijedi kod Srba ne treba da pravi dogovor sa SDA, jer je čitava struktura SDA usmjerena na ukidanje Republike Srpske – rekao je Dodik, dodavši da i drugi vjerovatno imaju istu želju, ali da su, kako kaže, daleko racionalniji od pojedinaca iz SDA, poput Šefika Džaferovića i ostalih.

Kada je riječ o odnosima sa Tusrkom i predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, Dodik je rekao da Turska ima ozbiljne veze sa SDA, ali da je Erdogan pozivima na unutrašnji dijalog u BiH zadobio njegovo povjerenje.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Cijenim Erdogana, ali nisam glup, znam da će on biti na strani Bošnjaka, ali me je pridobio kada je rekao “sjedite i dogovarajte, pustite strance”. Najmanje tri puta u posljednjim razgovorima je rekao da je potreban unutrašnji dogovor u BiH, ali pošto dogovor nije bio moguć, naravno da je BiH upala u probleme. Sada imamo situaciju da nemamo jednog ministra u Savjetu ministara od tri koja nama pripadaju, četiri idu Republike Srpske, ali četvrti je Bošnjak – naveo je Dodik.

On je rekao da to pitanje mora da bude riješeno iz više razloga.

– Pogledajte šta je bilo prije dva dana – pomoćnik ministra prebacio je bez odluke Savjeta ministra novac iz rezerve, pa je vratio juče da bi izbjegao krivičnu odgovornost koju je već napravio. Dakle, mi moramo tamo da budemo zastupljeni da bismo izbjegli takve stvari – istakao je Dodik.

“SDS može da se vrati na patriotske osnove, ali PDP nikad”

Lider SNSD Milorad Dodik rekao je da SDS može da se vrati na patriotske osnove, ali PDP ne može nikad jer je, kako kaže, na izdajničkom putu.

– SDS treba da se vrati dimenzija državotvornosti, oni to u prethodnom vremenu nisu imali. Ovo je vrijeme u kojem treba da se vrati, mi to poštujemo, oni su nama konkurencija kao najjača opoziciona partija – istakao je Dodik u intervjuu za RTRS.

Dodik je rekao da je SDS stradao jer je davao enormne ustupke PDP koji je, kako kaže, bez imalo realnog osnova pokušavao da zamijeni ulogu SDS, iako to nikad neće uspjeti.

On je dodao i da SNSD ne traži ništa od SDS.

– Normalno je da postoji opozicija, njihova tragedija je što su 15 godina opozicija, a ja mogu da im garantujem da će to biti još najmanje 11 godina – rekao je Dodik.

“Vučić je podigao Srbiju”

Dodik je rekao da je njegova obaveza da gradi najbolje odnose sa Srbijom i njenim rukovodstvom.

– Moje je da priznam legitimitet vlasti u Srbiji i mogu da posvjedočim da je ovo period najintenzivnije izgradnje. Mogu da posvjedočim i ne krijem da je Vučić podigao Srbiju i politički i ekonomski, infrastrukturno pogotovo. Pomaže Republiku Srpsku, ali i Srpska isto pomaže Srbiji u kapacitetu koji ima. Mi smo deset puta manji u potencijalu od Srbije, ali mi jesmo i možemo da budemo dobar partner – istakao je Dodik u intervjuu za RTRS.

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

On je rekao da je Srbija u veoma delikatnoj i teškoj situaciji u pogledu Kosova i Metohije, ali da je danas daleko snažnija nego što je to bila prije 15 godina.

– Samo snažna Srbija omogućava i nama tu poziciju – poručio je predsjednik Srpske.

Dodik je podsjetio da će na inicijativu Republike Srpske 4. avgusta u Banjaluci biti održana sjednica vlada Srpske i Srbije i da će isti dan u Prijedoru biti obilježen Dan sjećanja na stradale i prognane u akciji “Oluja”, što potvrđuje puno puno uvažavanje i partnerstvo.

– Vučić 3. avgusta dolazi sa delegacijom, imaćemo sastanke na kojima ćemo razgovarati o najvažnijim pitanjima u okviru sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama – istakao je on.

Pročitajte još

Dodik je dodao da će biti razgovarano i o Kristijanu Šmitu, odnosno, kako je rekao, o izjednačavanju ocjene o Šmitu koji nije visoki predstavnik.

On je istakao da BiH mora da funkcioniše kao zajednica dva entiteta i tri konstitutivna naroda koja moraju biti jednako predstavljena, te da je Republika Srpska u najboljem statusno-političkom trenutku.

Dodik je rekao da su na sastanku sa hrvatskim predsjednikom Zoran Milanovićem, koji je održan juče na Hvaru, potvrđene ove pozicije, podsjetivši da se nakon toga susreo sa Vučićem.

On je naveo da izjave da je Republika Srpska izolovana, nemaju uporište i da to nije tačno.

– Dokazao sam da nije. To dokazuje i nedavna posjeta mađarskog premijera Viktora Orbana i sastanci s njim. To dokazuju i moji jučerašnji sastanci sa Milanovićem i predsjednikom Srbije – rekao je Dodik, piše RTRS.

Predsjednik Republike Srpske je istakao i da Srpska nikada nije imala bolje ekonomske pokazatelje.

– Inflacija djeluje, ali se borimo. Slušali smo priče kako će Republika Srpska propasti u martu, junu… sada neki kažu sigurno u martu sljedeće godine. Nećemo propasti ni u martu, Republika Srpska ne propada – poručio je Dodik.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu